Vrsar, Istra, službeni site turističke zajednice Vrsar

Službene informacije Turističke
zajednice Vrsara

Upute za vlasnike kuća za odmor i stanovnike općina i gradova u vezi prijave gostiju u eVisitor sustav

Zbog izvanredne situacije u vezi koronavirusa, registracija u eVisitor sustav je prilagođena za sljedeće kategorije obveznika:

  • – novi korisnici kuća za odmor i
  • – stanovnici općina/gradova koji primaju goste.
Više

Važna obavijest privatnim iznajmljivačima !

Do drugih informacija, mole se iznajmljivači da se pridržavaju sljedećih uputa:

Više

Važna obavijest

U svrhu suzbijanja širenja zaraze koronavirusom, Turistička zajednica općine Vrsar će od 16.03.2020. do daljnjega zatvoriti info punkt i turistički ured.

Više

Casanova Tour

Giacomo Casanova, najpoznatiji svjetski zavodnik, te njegovi posjeti Vrsaru u doba Vrsarske grofovije poslužili su kao inspiracija za Casanova tour. 

Više

Ocean Lava Triathlon Vrsar-Croatia, 23.-25. listopad 2020.

Dolaskom jeseni započinje sezona vrhunskih sportskih događanja. Ocean Lava Triatlon uvjerit će vas da je tome tako.

Više

Potraži smještaj

Biciklizam – Biciklističke čari za svako godišnje doba

Istra iz godine u godinu postaje prepoznatljivo odredište za bicikliste – bilo za rekreativce ili vrhunske sportaše koji  ovdje pristižu na pripreme.

Za sve ljubitelje bicikliranja željne uživanja tijekom cijele godine, Vrsar sa svojom zanimljivom okolicom nudi pregršt iznenađenja i predivnih ruta.

Biciklističku avanturu u proljeće i jesen osvježite laganim zalogajem mediteranske kuhinje, a u ljetnim mjesecima skokom u more. Potrebnu energiju u zimskim danima nadoknadit ćete uz ugodno druženje kraj toplog ognjišta i okrijepu u tradicionalnoj  istarskoj konobi.

Vožnja Vrsarom kroz stari grad do jednog od brojnih vidikovaca vrijedna je truda – impresivan pogled na brojne otočiće i vrsarski zaljev ostavit će vas bez daha!

Krenete li van gradića kojeg je posjećivao i poznati zavodnik Casanova, šumski pejzaži i puteljci odvest će vas do Limskog kanala, poznatog zaštićenog rezervata prirode, ili prema srcu Istre, u njenu unutrašnjost gdje se svakim trenom   izmjenjuju vizure ruralnog krajolika isprepletenog maslinicima i vinogradima.

Vrsar biciklistima, osim staza, nudi i poseban smještaj u bed&bike hotelima kao i brojne mogućnosti najma bicikla.

Rent a bike MAKS

Iznajmljivanje bicikala, trikera, skutera i quadova.
Saline, +385 98 490 914

Rent a bike MONTRAKER SPORT CENTAR

Iznajmljivanje bicikala
Zona Montraker, tel. +385 91 577 4819

Pravila ponašanja:

  1. Vozi samo otvorenim stazama. Poštuj zatvorene ceste i staze (pitaj ako nisi siguran). Izbjegavaj neovlašteni prijelaz preko privatnog posjeda.
  2. Ne ostavljaj tragove. Budi obziran prema tlu ispod kotača. Vozi uz najmanji mogući utjecaj na stazu. Ostani na postojećoj stazi i ne traži nove. Ne sijeci zavoje.
  3. Zadrži nadzor nad biciklom. I trenutak nepažnje može uzrokovati probleme. Poštuj sve uredbe i preporuke o brzini za bicikliste.
  4. Uvijek daj prednost. Najavi svoj dolazak dovoljno rano. Prijateljski pozdrav ili zvonce su uljudbena gesta. Ne plaši druge.
  5. Nikad ne plaši životinje. Svaku životinju uznemiri nenajavljeni dolazak, nagli pokret ili buka. To može biti opasno! Tjeranje stoke u trk i uzbunjivanje divljih životinja ozbiljan je prekršaj.
  6. Planiraj unaprijed. Moraš poznavati svoju opremu, svoje sposobnosti i kraj kroz koji se voziš – pripremi se primjereno. Ni na trenutak ne računaj na druge. Uvijek nosi kacigu i primjerenu sigurnosnu opremu.

Dobru kombinaciju bicikliranja i osvježenja morskim povjetarcem možete potražiti na tri službene biciklističke staze u okolici Vrsara koje su unificirano označene. Vrsarske bike staze odlikuje vožnja makadamom i šumskim putovima te dijelom asfaltom, a  svaka od njih nudi brojna odmorišta gdje možete nešto više saznati o kulturi i povijesti ovog kraja.

Označene biciklističke rute različitih su dužina pa se tako svatko u ovisnosti o svojoj fizičkoj spremi može odlučiti za kratku, kružnu ili dugu stazu.

Najduži biciklistički itinerar vodi vas duž zaštićenih dijelova prirode, uz Limski kanal i kroz šumu Kontiju. Ova je vrsarska staza ujedno i jedina staza u Istri za vožnju isključivo kroz prirodu.

171 – Casanovina staza

Da li zbog opojnog crnog vina, mediteranske romantike ribarskog gradića ili možda kakve tajnovite lijepe žene, slavni se Casanova u Vrsar vraćao čak u dva navrata. Iako nam pravi razlog tomu njegovi “Memoari” nisu nikada otkrili, nanese li vas put u Vrsar, s lakoćom ćete moći o njemu razmišljati. Zato, ne dvojite, ako ste izabrali ovu stazu, uživajte u svemu što vam doskora naiđe na put.

Za početak, provozajte se centrom Vrsara i otkrijte unutar prostora nekadašnjih zidina prekrasne krivudave uličice s nizom starih kuća različitih povijesnih stilova. Zaustavite se u blizini starih romaničkih gradskih vratiju kraj crkve Sv. Antona Padovanskog iz 17.st. i odmorite se u njenoj karakterističnoj tzv. Lopici – trijemu namijenjenom za okupljanje, ali i sklanjanje od žege ili kiše. Za one na tragu Casanovinih znakova, ovdje ćete negdje pronaći i kuću s dvije uzidane kamene figure žene punašna lica i bujnih grudiju. Produžite li dalje, na samom trgu Vrsara, naći ćete župnu crkvu Sv. Martina sa zvonikom i stari kaštel – nekadašnju rezidenciju porečkih biskupa, ali ono što je ovdje zaista posebno, jesu romantični zalasci sunca nad čak 18 otočića razasutih pred Vrsarskom lukom.

Nastavite li dalje stazom, stići ćete do Kapetanove stancije, a od nje vas dalje put vodi do aerodroma Crljenka gdje možete predahnuti i uživati u panoramskom letu avionom, iznajmiti konja za jahanje ili se osvježiti uz hladno piće. Slijedeći punkt koji vas na stazi čeka je Spilja Sv. Romualda u kojoj su pronađeni tragovi paleolitske kulture, a nazvana je po pustinjaku koji je u njoj živio početkom 11.st. Nastavite dalje i duž staze nakon vinograda i maslinika, pred vama će osvanuti šuma Kontija čiji će vas borovi, hrastovi i netaknuta bujna vegetacija naprosto oduševiti, a zatim stižete u Kloštar, zaselak na sjevernoj strani Limskog zaljeva.

Ovdje možete u blizini naselja naći ruševine benediktinskog samostana Sv. Mihovila koji je prema legendi u 11. st. osnovao sv. Romuald, osnivač reda Kamaldoljana, a čiju ste spilju prethodno obišli. Nakon što razgledate mjesto bogato kulturno spomeničkom baštinom, produžite dalje preko Šeraja i eto vas u na kraju staze u Marasima – selu u kojem vas čeka zasluženo osvježenje.

172 Limes for kids – family & recreation

Sve informacije o bike stazama Vrsara pronaći ćete na biciklističkim kartama u turističkim uredima i na recepcijama hotela i kampova.