Vrsar, Istra, službeni site turističke zajednice Vrsar

Službene informacije Turističke
zajednice Vrsara

Casanova Tour

Giacomo Casanova, najpoznatiji svjetski zavodnik, te njegovi posjeti Vrsaru u doba Vrsarske grofovije poslužili su kao inspiracija za Casanova tour. 

Više

Ocean Lava Triathlon Vrsar-Croatia, 23.-25. listopad 2020.

Dolaskom jeseni započinje sezona vrhunskih sportskih događanja. Ocean Lava Triatlon uvjerit će vas da je tome tako.

Više

Kulturno povijesne znamenitosti u Vrsaru

Naziv Vrsar (tal. Orsera) vrlo je star. U srednjovjekovnim, latinskim dokumentima, ime našega gradića nalazimo u raznim varijantama: Ursaria, Ursarium, Vrsarium, Orsaria…

Više

Bogata tradicija kulinarstva

U Vrsaru se svi mirisi i okusi stapaju kao skladna uvertira u  prepoznatljivu gastronomiju Istre. Morski plodovi, riba na žaru i mesni specijaliteti ljupkih restorana i autentičnih konoba mali su dio velikog gurmanskog doživljaja koji Vrsar pruža.

Više

Sport, priroda, aktivnosti…

Široka je lepeza sportova i aktivnosti, od tenisa, nogometa, odbojke, košarke pa do boćanja i minigolfa.

Više

Potraži smještaj

Speleologija – Čarolija istarskog podzemlja

Istra je regija poznata po bogatom podzemnom svijetu koji će svakog očarati igrom prirode koja je tisućljećima stvarala brojne podzemne skulpture. Procjenjuje se da je na istarskom poluotoku sakriveno nešto više od dvije tisuće špilja, jama, ponora i pećina.

Za toplih ili pak hladnijih dana, nema većeg gušta od izleta u neku od poznatih istarskih špilja koje će vas rado ugostiti u svojim fascinirajućim podzemnim prostorijama sa stalnom temperaturom tijekom cijele godine.

Pronađite malo vremena za upoznavanje podzemlja Istre i ne propustite posjet nekoj od turistički valoriziranih špilja i jama – poznatoj Pazinskoj jami u središtu Istre, Feštinskom kraljevstvu pokraj Žminja, jami Baredine kraj Poreča ili, dalje prema Umagu, špilji Mramornici kraj Brtonigle.

U avanturu otkrivanja podzemnih svjetova ne morate daleko jer i Vrsar ima svoje skrivene adute – Romualdovu špilju u Limskom kanalu.

Jama Baredine je svojevrsni geomorfološki spomenik prirode s pet dvorana, a ispod četvrte se nalaze podzemna jezera  dubine do 33 metra. Brojni stalaktiti i stalagmiti podsjetit će vas na kosi toranj u Pisi, Gospu pa čak i snjegovića, a ovdje ćete imati priliku vidjeti i čovječju ribicu.

Tel. +385 (0)95 421 421 0
www.baredine.com

Pazinska jama zadivit će vas posjetite li Pazinski kaštel koji s nalazi ponad litice nad ovim prirodnim fenomenom uz koji se vezujue brojne legende, a neki kažu da je upravo njome Pazin povezan s Limskim kanalom.

Romualdova špilja posebno je zanimljiva jer je dokazano da je u njoj živio čovjek u starom kamenom dobu. Naziv je dobila po svecu koji je u njoj boravio tri godine u molitvi i meditaciji.

Špilja Mramornica, otkrivena na jednom agroturističkom imanju, osvaja najvećom podzemnom dvoranom u Istri velikom gotovo kao nogometno igralište, dok Feštinsko kraljevstvo oduševljava ljepotom raznih sigastih oblika.