Vrsar, Istra, službeni site turističke zajednice Vrsar

Službene informacije Turističke
zajednice Vrsara

Casanova Tour

Giacomo Casanova, najpoznatiji svjetski zavodnik, te njegovi posjeti Vrsaru u doba Vrsarske grofovije poslužili su kao inspiracija za Casanova tour.

Rekreativna biciklijada Limes bike tour

Rekreativna biciklijada Limes Bike Tour ove godine nudi dva različita itinerera (staza Hobby 18 km i staza Sport 30 km) i otvorena je za sudionike svih dobnih skupina.

Bogata tradicija kulinarstva

U Vrsaru se svi mirisi i okusi stapaju kao skladna uvertira u  prepoznatljivu gastronomiju Istre. Morski plodovi, riba na žaru i mesni specijaliteti ljupkih restorana i autentičnih konoba mali su dio velikog gurmanskog doživljaja koji Vrsar pruža.

Sport, priroda, aktivnosti…

Široka je lepeza sportova i aktivnosti, od tenisa, nogometa, odbojke, košarke pa do boćanja i minigolfa.

Prirodne ljepote

Od jadranske obale pa do nizinskih i blago brdovitih reljefa u zaleđu, prirodna blaga Vrsara i okolice vrelo su inspiracije putnicima željnim odmora i opuštanja.

Potraži smještaj

Danas je u Vrsaru na konferenciji za medije predstavljen 10. Gastro okusi Istre koji će se održati u Vrsaru u petak 6.svibnja 2016.

03.05.2016

Kupnjom tanjura od 30 kn i čaše od 20kn moći će se kušati istarski specijaliteti svih obrtničkih udruženja u Istri.
Manifestacija počinje u 12 h u sklopu koje će se održati i natjecanje u pripremi jela od sardela.

Na današnjoj (3.5.2016.) tiskovnoj konferenciji održanoj u restaurantu „Fančita“ u Vrsaru, predstavljena je 10. edicija manifestacija „Gastro okusi Istre“.

Predsjednik Obrtničke komore Istarske županije Mario Paliska najavio je manifestaciju, koja će se održati na vrsarskoj ribi u petak, 6.5.2016. od 12 do 15 sati. Kao ciljeve manifestacije naveo je prezentaciju istarskog ugostiteljstva, te promociju korištenja autohtonih domaćih namirnica.

Spomenuo je kako će sudjelovati više od pedeset obrtnika, koji će predstavljati svoja udruženja i pripremati različita jela na bazi ribe, morskih plodova, šparoga, tartufa, boškarina… Svi posjetitelji moći će kušati delicije istarskih ugostitelja, vinara, maslinara i ostalih sudionika kupnjom tanjura i čaše po promotivnoj cijeni od 30kn za tanjur i 20kn za čašu. Zahvalio je svim pokroviteljima, sponzorima i sudionicima na doprinosu.

Direktorica TZ Vrsar Natalija Vugrinec istaknula je zadovoljstvo što se manifestacija održava u Vrsaru, te naglasila dobru suradnju s vrsarskim ugostiteljima. Najavila je i ribarsku feštu, koja će se nastaviti na vrsarskoj rivi po završetku „Gastro okusa Istre“ do kasno u noć.

Predsjednik Udruženja obrtnika Poreč Zoran Kalčić, domaćina manifestacije, zahvalio je Turističkoj zajednici Vrsar na velikoj potpori i suradnji na organizaciji Gastro okusa Istre, ali i na drugim projektima.

Predsjednik Ceha ugostitelja Udruženja obrtnika Poreč Paulo Šverko, istaknuo je kako će se na rivi postaviti gazebo – šatori u kojima će se predstaviti ugostitelji iz svih sedam istarskih udruženja obrtnika. Najavio je natjecateljski dio, u kojem će po jedan predstavnik svakog udruženja pripremati jelo od tematske namirnice  – srdele.

Svi sudionici zajednički su pozvali sve zainteresirane na druženje u Vrsar, uz najbolje istarske ugostitelje i proizvođače, Sergia Valića i duo „Magnolija“.

Protokol otvaranja i pregled događanja

Riva

12,00 sati Otvaranje manifestacije – govori organizatora i uzvanika

• Mario Paliska, potpredsjednik Obrtničke komore Istarske županije
  • Dušan Černjul, predsjednik Ceha ugostitelja
  • Zoran Kalčić, predsjednik Udruženja obrtnika Poreč
  • Natalija Vugrinec, direktorica Turističke zajednice Vrsar
  • Franko Štifanić, načelnik Vrsara
  • Viviana Benussi, zamjenica župana Istarske županije

Svečano otvorenje manifestacije i početak degustacije jela i pića

14,00 sati Natjecateljski dio – priprema jela od srdela

15,00 sati Natjecateljski dio – ocjenjivanje jela od srdela (žiri: predsjednik Komore M. Paliska, direktorica TZ Vrsar N. Vugrinec, prof. Ž. Peloža– SŠ A. Štifanića Poreč, publicist D. Orlić, direktor Vitas investe Senad Pršić)

15,30 sati Proglašenje najuspješnijih natjecatelja u pripremi jela od srdele

17,00 Završetak 10. Gastro okusa Istre

Organizatori:

Obrtnička komora Istarske županije
Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika Obrtničke komore Istarske županije

Domaćin:
Udruženje obrtnika Poreč

Pokrovitelji:
Turistička zajednica Vrsar
Turistička zajednica Istarske županije

Sponzori:

Vitas investa d.o.o.
Generali osiguranje d.d.
Jadransko osiguranje d.d.
Wiener osiguranje d.d.
Erste & Steiermärkische banka d.d.
Fusio d.o.o.

Donatori:

Rasadnik „Longo“
Rasadnik „Darko“

Voditelj: Mauro Bernobić

Glazba: Sergio Valić i „Magnolija“