Vrsar, Istra, službeni site turističke zajednice Vrsar

Službene informacije Turističke
zajednice Vrsara

Limes Bike Tour 6.5.2017.

Rekreativna biciklijada Limes Bike Tour ove godine nudi dva različita itinerera (staza Hobby 17 km i staza Sport 36 km) i  otvorena je za sudionike svih dobnih skupina, različitih zahtjevnosti (težine) a posebno je zanimljiva za obitelji s djecom (staza Hobby).

Više

Prirodne ljepote

Od jadranske obale pa do nizinskih i blago brdovitih reljefa u zaleđu, prirodna blaga Vrsara i okolice vrelo su inspiracije putnicima željnim odmora i opuštanja.

Više

Dođite u Vrsar već sada i uživajte u suncu

Ne čekajte ljeto.
Dođite u Vrsar već sada i uživajte u suncu, mekoj toplini, bljesku morske površine i mirisima proljeća.

Više

Jutarnja šetnja

Vrsar je od srednjega vijeka smješten na istaknutom brežuljku neposredno uz obalu Jadrana što uvjetuje i postojanje izvrsnih položaja s kojih su dobro vidljivi ovdašnji otoci, otočići, uvale i dražice.

Više

Potraži smještaj

Istarski specijaliteti

U Istri, na najvećem jadranskom poluotoku, u riznici stoljeća, nailazimo na kulturu pripravljanja hrane koju su prepoznavale generacije gostiju kao neizbježnu posebnost ovog podneblja.

U bogatoj ponudi istarske kuhinje prelijevaju se mnoge raznovrsnosti. Tako svako mjestašce i svako selo dodaje začine i arome po iskustvima svojih kuharica. Međutim, istarska kuhinja ostaje vjerna svojoj tradiciji i danas nudi tipična tradicionalna jela kao što su maneštra s koromačem, fuži, palenta na istarski način, kupus s janjetinom, janjetina s krumpirom “spod čripnje”.

Istarski pršutje posebno sušen svinjski but i vrlo je cijenjen lokalni specijalitet. Najčešće se služi uz sir i masline ili se od njega pripremaju topla jela. Ombolose priprema od čistog mesa svinjskog kotleta mariniranjem u vinu, češnjaku i lovoru, a zajedno s istarskim kobasicama peče se na žaru. Poslužuje se s kukhanim kiselim kupusom
Istarski tartufje kvalitetom jedinstven i cijenjen u svijetu. Priprema se s tjesteninom, u omletu, nariban na steak ili uz divljač. Bakalar na bijelose u Istri priprema od sušenog bakalara, koji se kuhan miješa s maslinovim uljem i češnjakon.
Šparugesu istarski spceijalitet. Rastu u divljini i beru se u proljeće. Pripremaju se s jajima, na maslinovom ulju i kao prilog raznim jelima. Istarska supa
Istarska supa je osobitost istarske kuhinje. U bukaletu, obično zemljani vrč, stavi se 9 decilitara temperiranog crnog vina – terana ili borgonje. Dodamo žličicu šećera, maslinovo ulje, malo papra i popržene tople ploške kruha. U to se uroni žlica i posluži društvo koje, ukoliko želi, može piti na tradicionalni istarski prijateljski način – u krug, svi iz jednog vrča!
Ravioli, posutice, fuži ili makaronirazličite su vrste tjestenine s umakom, karakteristično jelo u seoskim domaćinstvima. Domaća tjestenina najčešće se služi kao prilog umacima od kokoši, gljiva, pršuta ili vinogradskih puževa. Orada, brancin ili švoj na žaru-kaže se da je bijela riba iz Jadrana među najukusnijima na svijetu. Porečki ugostitelji ponudit će Vam najkvalitetnije: orade, brancine i listove (švoje) pripremljene na žaru s maslinovim uljem, češnjakomk i peršinom.
Jakovljeve kapice, dagnje ili oštrige-porečko podmorje obiluje školjkama, ali imamo i nekoliko poznatih uzgajališta školjaka. Oštrige se jedu svježe iz mora, s par kapi llimunova soka, jakovljeve kapice zapečene sa začinima i sirom, a dagnje na buzaru. Uostalom, pustite domaćinu da Vam preporuči način pripreme. Rakovi-škampi su uz jastoga i rakovicu najpoznatiji jadrasnki rakovi. Osim na buzaru pripremaju se na žaru i na druge načine. Na Vama je da izaberete…
Plodovi mora-ribe, lignje, školjke i rakovi u umaku s tjesteninom, na rižoto ili kao brodet delikatesna su jela porečkih restorana.