Vrsar, Istra, službeni site turističke zajednice Vrsar

Službene informacije Turističke
zajednice Vrsara

Upute za vlasnike kuća za odmor i stanovnike općina i gradova u vezi prijave gostiju u eVisitor sustav

Zbog izvanredne situacije u vezi koronavirusa, registracija u eVisitor sustav je prilagođena za sljedeće kategorije obveznika:

  • – novi korisnici kuća za odmor i
  • – stanovnici općina/gradova koji primaju goste.
Više

Važna obavijest privatnim iznajmljivačima !

Do drugih informacija, mole se iznajmljivači da se pridržavaju sljedećih uputa:

Više

Važna obavijest

U svrhu suzbijanja širenja zaraze koronavirusom, Turistička zajednica općine Vrsar će od 16.03.2020. do daljnjega zatvoriti info punkt i turistički ured.

Više

OTKAZANO !!! Limes Bike tour 25.4.2020.

U moru rekreativnih biciklijada na Istarskom poluotoku sve je značajniji Limes bike tour u organizaciji Turističke zajednice Vrsara. Ova je manifestacija prvenstveno namijenjena obiteljima s djecom, ali otvorena je i za sudionike svih ostalih dobnih skupina.

Više

Casanova Tour

Giacomo Casanova, najpoznatiji svjetski zavodnik, te njegovi posjeti Vrsaru u doba Vrsarske grofovije poslužili su kao inspiracija za Casanova tour. 

Više

Potraži smještaj

Novi pogled na Limski zaljev sa staze sv. Romualda

27.04.2018

Ovog će ljeta posjetitelji, izletnici i biciklisti koji se zapute stazom od vrsarskog aerodroma u pravcu šume Kontija moći uživati u novom pogledu na Limski zaljev. Nedavno je dovršeno postavljanje vidikovca koji je dio tematske staze sv. Romualda koja, kroz svojih 9.5 kilometara i pet interpretacijskih točaka povezuje Vrsar, preciznije crkvu Sv. Marije od Mora i Kloštar odnosno samostan Sv. Mihovila.

Staza sv. Romualda uređuje se kroz projekt Enjoyheritage koji provodi Općina Vrsar-Orsera u  okviru Programa suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska 2014–2020.  Kroz ovu tematsku stazu Općina Vrsar-Orsera razvija integralni koncept prezentacije bogate prirodne i kulturne baštine u svrhu njene valorizacije i zaštite, istovremeno obogaćujući turističku ponudu.  Do kraja provedbe projekta, u lipnju 2019 godine, bit će postavljene informativne table, drveni artefakti i oprema, nabavljeni električni bicikli, izrađena maketa obnove samostana, te povezano svih 5 interpretativno-informativnih točaka staze: crkva Sv. Marije od Mora i mozaici, vidikovac nad Limskim zaljevom, maslinici, šuma Kontija i samostan sv. Mihovil u Kloštru.

Novopostavljeni vidikovac je druga točka staze sv. Romualda, a osmišljen je tako da posjetitelje približi ovom jedinstvenom prirodnom fenomenu zapadne obale Istre – Limskom zaljevu. Lokacija vidikovca se nalazi u zoni zaštite značajnog krajobraza, a sama točka na kojoj je postavljen vidikovac odabrana je tako da se privuče pogled posjetitelja kroz raslinje u smjeru zaljeva kako bi se na samom kraju vidikovca omogućio predivan pogled na ušće, s laganim osjećajem „lebdenja“ iznad postojećeg raslinja. Sama konstrukcija vidikovca polazi od ideje lovačkih osmatračnica, no razlika je u tome što se ne razvija vertikalno, već horizontalno pa se za lokaciju koristi prirodan pad terena. U izradi vidikovca koristili su se materijali s minimalnim utjecajem na okoliš, pretežno drvo.

Uređenje pješačko-biciklističke staze  Svetog Romualdau svrhu povezivanja središta turističkog Vrsara s ruralnim zaleđem jedan je od ciljeva koji Općina Vrsar-Orsera provodi kroz projekt Enjoyheritage. U sklopu projekta se razvijaju inovativni turistički proizvodi s visokom razinom dodane vrijednosti, novi pristupi u marketingu i promidžbi turizma,  te se traže načini kako mlade privući u prirodu, kako ih potaknuti da žive u seoskim područjima i iskoriste nove mogućnosti zapošljavanja.

Projekt Enjoyheritage s područja očuvanja i održivog korištenja prirodnih i kulturnih resursa financiran je iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) u okviru Programa suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska 2014–2020. Općina Vrsar-Orsera jedan je od 7 partnera, sudjeluje u provedbi projekta u trajanju od 30 mjeseci čija je ukupna vrijednost – 1.221.544,00 EUR od čega je Općini Vrsar-Orsera odobreno nešto više od 1,6 mil. kn (od čega je vlastito učešće246.205,25 kn).