Vrsar, Istra, službeni site turističke zajednice Vrsar

Službene informacije Turističke
zajednice Vrsara

Tradizione a tavola 15.10.-15.11.2019.

Više

Casanova Tour

Giacomo Casanova, najpoznatiji svjetski zavodnik, te njegovi posjeti Vrsaru u doba Vrsarske grofovije poslužili su kao inspiracija za Casanova tour. 

Više

Ocean Lava Triathlon Vrsar-Croatia, 25.-27. listopad 2019.

Dolaskom jeseni započinje sezona vrhunskih sportskih događanja. Ocean Lava Triatlon uvjerit će vas da je tome tako.

Više

JAVNI POZIV  ZA PODNOŠENJE ZAHTJEVA ZA DODJELU POTPORE MANIFESTACIJAMA U 2020. GODINI

Turistička zajednica općine Vrsar u postupku sastavljanja Programa rada i financijskog plana za 2020. godinu objavljuje 

JAVNI POZIV  ZA PODNOŠENJE ZAHTJEVA ZA DODJELU POTPORE MANIFESTACIJAMA 

U 2020. GODINI

Više

Kulturno povijesne znamenitosti u Vrsaru

Naziv Vrsar (tal. Orsera) vrlo je star. U srednjovjekovnim, latinskim dokumentima, ime našega gradića nalazimo u raznim varijantama: Ursaria, Ursarium, Vrsarium, Orsaria…

Više

Potraži smještaj

Novi pogled na Limski zaljev sa staze sv. Romualda

27.04.2018

Ovog će ljeta posjetitelji, izletnici i biciklisti koji se zapute stazom od vrsarskog aerodroma u pravcu šume Kontija moći uživati u novom pogledu na Limski zaljev. Nedavno je dovršeno postavljanje vidikovca koji je dio tematske staze sv. Romualda koja, kroz svojih 9.5 kilometara i pet interpretacijskih točaka povezuje Vrsar, preciznije crkvu Sv. Marije od Mora i Kloštar odnosno samostan Sv. Mihovila.

Staza sv. Romualda uređuje se kroz projekt Enjoyheritage koji provodi Općina Vrsar-Orsera u  okviru Programa suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska 2014–2020.  Kroz ovu tematsku stazu Općina Vrsar-Orsera razvija integralni koncept prezentacije bogate prirodne i kulturne baštine u svrhu njene valorizacije i zaštite, istovremeno obogaćujući turističku ponudu.  Do kraja provedbe projekta, u lipnju 2019 godine, bit će postavljene informativne table, drveni artefakti i oprema, nabavljeni električni bicikli, izrađena maketa obnove samostana, te povezano svih 5 interpretativno-informativnih točaka staze: crkva Sv. Marije od Mora i mozaici, vidikovac nad Limskim zaljevom, maslinici, šuma Kontija i samostan sv. Mihovil u Kloštru.

Novopostavljeni vidikovac je druga točka staze sv. Romualda, a osmišljen je tako da posjetitelje približi ovom jedinstvenom prirodnom fenomenu zapadne obale Istre – Limskom zaljevu. Lokacija vidikovca se nalazi u zoni zaštite značajnog krajobraza, a sama točka na kojoj je postavljen vidikovac odabrana je tako da se privuče pogled posjetitelja kroz raslinje u smjeru zaljeva kako bi se na samom kraju vidikovca omogućio predivan pogled na ušće, s laganim osjećajem „lebdenja“ iznad postojećeg raslinja. Sama konstrukcija vidikovca polazi od ideje lovačkih osmatračnica, no razlika je u tome što se ne razvija vertikalno, već horizontalno pa se za lokaciju koristi prirodan pad terena. U izradi vidikovca koristili su se materijali s minimalnim utjecajem na okoliš, pretežno drvo.

Uređenje pješačko-biciklističke staze  Svetog Romualdau svrhu povezivanja središta turističkog Vrsara s ruralnim zaleđem jedan je od ciljeva koji Općina Vrsar-Orsera provodi kroz projekt Enjoyheritage. U sklopu projekta se razvijaju inovativni turistički proizvodi s visokom razinom dodane vrijednosti, novi pristupi u marketingu i promidžbi turizma,  te se traže načini kako mlade privući u prirodu, kako ih potaknuti da žive u seoskim područjima i iskoriste nove mogućnosti zapošljavanja.

Projekt Enjoyheritage s područja očuvanja i održivog korištenja prirodnih i kulturnih resursa financiran je iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) u okviru Programa suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska 2014–2020. Općina Vrsar-Orsera jedan je od 7 partnera, sudjeluje u provedbi projekta u trajanju od 30 mjeseci čija je ukupna vrijednost – 1.221.544,00 EUR od čega je Općini Vrsar-Orsera odobreno nešto više od 1,6 mil. kn (od čega je vlastito učešće246.205,25 kn).