Vrsar, Istra, službeni site turističke zajednice Vrsar

Službene informacije Turističke
zajednice Vrsara

Tradizione a tavola 15.10.-15.11.2019.

Više

Casanova Tour

Giacomo Casanova, najpoznatiji svjetski zavodnik, te njegovi posjeti Vrsaru u doba Vrsarske grofovije poslužili su kao inspiracija za Casanova tour. 

Više

Ocean Lava Triathlon Vrsar-Croatia, 25.-27. listopad 2019.

Dolaskom jeseni započinje sezona vrhunskih sportskih događanja. Ocean Lava Triatlon uvjerit će vas da je tome tako.

Više

JAVNI POZIV  ZA PODNOŠENJE ZAHTJEVA ZA DODJELU POTPORE MANIFESTACIJAMA U 2020. GODINI

Turistička zajednica općine Vrsar u postupku sastavljanja Programa rada i financijskog plana za 2020. godinu objavljuje 

JAVNI POZIV  ZA PODNOŠENJE ZAHTJEVA ZA DODJELU POTPORE MANIFESTACIJAMA 

U 2020. GODINI

Više

Kulturno povijesne znamenitosti u Vrsaru

Naziv Vrsar (tal. Orsera) vrlo je star. U srednjovjekovnim, latinskim dokumentima, ime našega gradića nalazimo u raznim varijantama: Ursaria, Ursarium, Vrsarium, Orsaria…

Više

Potraži smještaj

Odličan koncert zborova u Vrsaru u završnici FAKS festivala

08.06.2017

U sklopu završnog dijela FAKS festivala koji je ove godine okupio više od 1500 amaterskih umjetnika na festivalu zborova, festivalu puhačkih orkestara, likovnih umjetnika i amaterskih kazališta, u prepunoj Crkvi sv. Marije od mora u Vrsaru, u utorak 6. lipnja 2017. održan je koncert zborova pred mnogobrojnom, vidno zadovoljnom publikom. Pod nazivom „Koncert prijateljstva“ predstavila su se dva, i naizgled i stilski, različita zbora – muški zbor CWMBACH iz Wellsa i mješoviti zbor SVOBODA Mengeš iz Slovenije koji se u ovom tjednu nalaze na gostovanju u Istarskoj županiji.

Muški zbor CWMBACH iz Wellsa osnovan je 1921. godine i kontinuirano radi do danas iako je prošao teške trenutke u svojoj povijesti, posebno u vrijeme Drugog svjetskog rata. Tijekom posljednjih 40 godina Zbor je putovao na nacionalnoj i međunarodnoj razini i nastupio na najljepšim pozornicama Britanskih otoka. Gostovali su u Francuskoj, Belgiji, Nizozemskoj, Njemačkoj, Irskoj, Španjolskoj a prošle su godine prvi puta posjetili Hrvatsku, konkretno Istarsku županiju i toliko im se svidio naš kraj da su se ponovno vratili na gostovanje u Vrsar. Izvode glazbu za sve ukuse, od opernih zborskih odlomaka, duhovnih pjesama, folklorne glazbe i popularnih balada a na koncertu su se pod dirigentskom palicom doktora Mike Thomasa i maestra Bena Pinnowa te uz klavirsku pratnju Jayne Thomas predstavili sa nizom popularnih skladbi poput You raise me up, Hallelujah, Can’t take my eyes of you ali i klasičnim opernim odlomkom Va pensiero iz Verdijeve opere Nabucco te sakralnim Benedictus Robat Arwyna.

Mješoviti zbor SVOBODA Mengeš iz Slovenije ove godine slavi 45.-tu obljetnicu djelovanja i, poput zbora CWMBACH, već je gostovao u Istri. Zbor ima raznolik repertoar od slovenskih narodnih pjesama, sakralnih skladbi do popularnih pjesama. Na jučerašnjem koncertu prijateljstva otpjevali su slovenske narodne pjesme Kukavica u aranžmanu Gustava Ipavca, Ribce po murjici plavajo u aranžmanu Oskara Deua te Temna noč se je storila u aranžmanu Frana Venturinija, a vrlo uvjerljivo i homogeno zvučali su u sakralnim a capella skladbama O sacrum convivium skladatelja Luigi Molfina i Locus Iste Antona Brucknera. Dirigent Zbora Svoboda Mengeš, maestro Iztok Kocen te predstavnici Zbora CWMBACH su na kraju koncerta primili prigodne poklone Turističke zajednice općine Vrsar od strane direktorice Natalije Vugrinec. Koncert e zaključen nadahnutom zajedničkom izvedbom popularnog odlomka iz mjuzikla Jalta Jalta, Neka cijeli ovaj svijet što je oduševilo sve prisutne a pjevači su vidno zadovoljni uživali u zajedničkoj pjesmi. Zborovima je dirigirala maestra Ines Kovačić Drndić, predsjednica FAKS festivala te je istaknula kako je koncert prijateljstva zborova dokaz kako glazba spaja sve narode i čini život sretnijim jer sa koncerta svatko odlazi ispunjen pozitivnom energijom i s osmjehom na licu.

Kvaliteti realizacije koncerta svakako je doprinijela spontanost i profesionalnost voditeljice koncerta Meri Simičić Beato.

Gostovanje zborova CWMACH i Svoboda Mengeš organizira tvrtka Maistra a koncerti se realiziraju u suradnji sa mješovitim pjevačkim zborom Roženice iz Pazina, Turističkom zajednicom Vrsar, Turističkom zajednicom središnje Istre i Gradom Pazinom. Završni koncert prijateljstva je zakazan za petak 9. lipnja 2017. u 19,30 sati u dvorani „Istra“ u Spomen domu u Pazinu kada će nastupiti muški zbor CWMBACH iz Wellsa i domaćini, mješoviti pjevački zbor Roženice.