Vrsar, Istra, službeni site turističke zajednice Vrsar

Službene informacije Turističke
zajednice Vrsara

“Goložece di Orsera” od 21. do 28.9.2019.

Istinske hedoniste i gurmane te ljubitelje autohtonih istarskih delicija i dobre kapljice ovog će rujna putevi odvesti u Vrsar.

Više

JAVNI POZIV  ZA PODNOŠENJE ZAHTJEVA ZA DODJELU POTPORE MANIFESTACIJAMA U 2020. GODINI

Turistička zajednica općine Vrsar u postupku sastavljanja Programa rada i financijskog plana za 2020. godinu objavljuje 

JAVNI POZIV  ZA PODNOŠENJE ZAHTJEVA ZA DODJELU POTPORE MANIFESTACIJAMA 

U 2020. GODINI

Više

Ocean Lava Triathlon Vrsar-Croatia, 25.-27. listopad 2019.

Dolaskom jeseni započinje sezona vrhunskih sportskih događanja. Ocean Lava Triatlon uvjerit će vas da je tome tako.

Više

Kulturno povijesne znamenitosti u Vrsaru

Naziv Vrsar (tal. Orsera) vrlo je star. U srednjovjekovnim, latinskim dokumentima, ime našega gradića nalazimo u raznim varijantama: Ursaria, Ursarium, Vrsarium, Orsaria…

Više

Casanova Tour

Giacomo Casanova, najpoznatiji svjetski zavodnik, te njegovi posjeti Vrsaru u doba Vrsarske grofovije poslužili su kao inspiracija za Casanova tour. 

Više

Potraži smještaj

Projekt “Arheološki krajolik u održivom razvoju kulturnog turizma Općine Vrsar-Orsera”

12.02.2018

Pred prepunom dvoranom u staroj školi u Vrsaru, prof. dr. Robert Matijašić, dr. Katarina Gerometta i prof. sara Popović, predstavili su projekt “Arheološki krajolik u održivom razvoju kulturnog turizma Općine Vrsar -Orsera” koji nosi akronim “ArchaeoCulTour”.

Znanstvena valorizacija

Ovom projektu kojemu je svrha znanstvena valorizacija arheološke kulturne baštine na cjelokupnom području Općine vrsar-Orsera, a konačni cilj arheoloških nalaza u razvoj kulturnog turizma Vrsara, kao nove turističke ponude, odobren je maksimalni iznos od tri milijuna kuna od Hrvatske zaklade za znanost na natječaju Partnerstvo u istraživanjima. Polovicu tog iznosa, u tri sljedeće godine, osigurala je Hrvatska zaklada za znanost, dok će Općina Vrsar osigurati 750 tisuća, TZO Vrsar 540 tisuća, a Maistra d.d. 210 tisuća kuna. To je iznos kojim će se u naredne tri godine istražiti poznate i identificirati nova arheološka nalazišta najsuvremenijom metodom snimanja LIDAR te obaviti terenska istraživanja čitavog područja općine.

Nositelj projekta je pulsko Sveučilište Jurja Dobrile, voditelj prof. dr. Robert Matijašić sa sveučilišnom ekipom u kojoj su eminentni znanstvenici: Katarina Gerometta, Sara Popović, Kristina Afrić Rakitovac, Davor Bulić, Klara Buršič-Matijašič, Nataša Urošević i Nikola Vojnović. Uz njih će na projektu u naredne tri godine surađivati i Giovanni Boscion (Universita’ di Pisa), Marko Uhač (Konzervatorski odjel u Puli), Josip Višnjić (Hrvatski restauratorski zavod), Vlasta Gortan (Općina Vrsar), Sandra Bravar (Maistra d.d.), Robert Gergeta, Ivan Gerometta, Milorad Harašić, Mauricio Matukina i Anton Prekalj (Ronilački klub Ugor Vrsar), Tina Slamar (TZO Vrsar) te Antonio Ciceran i Petra Pifar (Speleološki klub Had Vrsar).

Glavne značajke projekta

Robert Matijašić govorio je o glavnim značajkama projekta, a Katarina Gerometta i Sara Popović na zanimljiv su način upoznale prisutne o mnogim njegovim detaljima, koji su izašli na vidjelo dana tijekom dosad obavljenih istraživanja. Upečatljiv dojam na prisutne ostavile su projekcije koje prikazuju snimanje iz zraka metodom LIDAR, koja poput rendgena prolazi kroz pošumljenu površinu i otkriva što se sve skriva ispod površine. Tako su prisutni mogli vidjeti obrise zidova kojim su bile opasane prethistorijske građevine počevši od kamenog doba (spilje u Limskom kanalu), brončanog doba, ranokršćanske lokalitete, rimske vile (kod starog Neona u vrsarskoj luci), ville rustice (Monte Rico). Sve što bude istraženo i pronađeno, kartirat će se, analizirati i odrediti lokalitete koji imaju potencijal za turističku prezentaciju, a toga, kako se moglo vidjeti iz snimaka, na području općine Vrsar – Orsera ima u velikom broju. Na kraju prezentacije uključila se i publika pitanjima na koja je odgovarao voditelj projekta prof. dr. Robert Matijašić.

Slaven Brajković, Glas Istre