Vrsar, Istra, službena stran turistične skupnosti Vrsarja

Informacije Turistične skupnosti
občine Vrsar

Limes Bike tour 25.4.2020.

U moru rekreativnih biciklijada na Istarskom poluotoku sve je značajniji Limes bike tour u organizaciji Turističke zajednice Vrsara. Ova je manifestacija prvenstveno namijenjena obiteljima s djecom, ali otvorena je i za sudionike svih ostalih dobnih skupina.

Več

Tenis – Ljepote bijelog sporta

Vrsar je domaćin teniskih turnira, a rekreativni tenisači iz brojnih europskih zemalja već ga desetljećima prepoznaju kao destinaciju u kojoj će se opušteno i slobodno prepustiti blagodatima bijelog sporta.

Več

Ocean Lava triathlon, oct. 23.-25.2020.

Ocean Lava Planet has extended its wings with a new event in Croatia. Taking place in Istria, the peninsula situated in the north-west of the country, Ocean Lava Triathlon Vrsar-Croatia takes place on October 23-25, 2020.

Več

Bogata kulinarična tradicija

V Vrsarju se združujejo vonji in okusi kot skladna uvertura v prepoznavno istrsko gastronomijo. Morski sadeži, ribe na žaru in mesne specialitete v ljubkih restavracijah in avtentičnih krčmah so le majhen del velikega gurmanskega doživetja, ki ga ponuja Vrsar.

Več

Šport, narava, aktivnosti…

Z raznovrstno športno infrastrukturo ob morju in zelo dostopnim zaledjem, je Vrsar kot ustvarjen za vse oblike aktivnih počitnic.

Več

Poišči namestitev

GRADINA MUKABA

Mukaba je lokalitet i prapovijesna (brončanodobna) gradina na sjevernim obalama Limskog zaljeva. Datira u razdoblje drugog tisućljeća pr. Kr. Smještena je na zapadnome rubu šumskoga područja Kontija, a odlikuje se dijelom očuvanim i razmjerno dobro vidljivim ostacima brončanodobnih fortifikacija i tumula. Radi se i o gotovo idealnom strateškom položaju u prostoru s širokim vidikom u smjeru Vrsara (zapad) i Limskog zaljeva (jug).

Mukaba označava brežuljak na čijem je vrhu podignuta prapovijesna struktura s fortifikacijom i tumulom. Na vrhu gradine, ali i na padinama brežuljka danas se razabiru hrpe kamenja koje je nekada činilo fortifikaciju, a najveća njegova koncentracija (hrpa kamenja) nalazila se na najvišoj točki. Gradina je vjerojatno imala dva prstena bedema koji su bili izrađeni u suhozidnoj tehnici, a zajedno s konfiguracijom terena činili su znatnu prepreku prodoru neprijatelja u naseobinu. Područje je bilo nastanjeno u II. tisućljeću pr. Kr.

Iz 1972. godine potječe sljedeći opis Mukabe: Gornji plato brežuljka širok je svega do 30 m i proteže se od sjeverozapada prema jugoistoku. Najsjeverniji tumul, čini se, nije prekopan i na njemu je nekada postojala triangulacijska točka. Ostala 2 tumula imaju sredinu prekopanu. Pitanje je da li su kopači stigli do grobova. Kod srednjeg tumula je na sjevernoj strani dobro vidljiv dio zida, koji je okruživao tumul. Po visini ima dva reda kamenja. Promjer tumula na oko iznosi do 15 m, a visina do 3 m. Sastojao se od samog kamenja, bez imalo zemlje.

Naseobinsko težište nalazilo se na njezinu vrhu te na padinama neposredno ispod vrha. Na gradini se nalazi vidikovac s izvrsnim i vrlo širokim pogledom na Limski zaljev, područje današnje zračne luke, Vrsar, otoke pred Vrsarom, rovinjsku Svetu Eufemiju, a u zaleđu razabiru se Gradina, Marasi, šumsko područje Kontija koje se pruža prema Kloštru. Nažalost, Mukaba nije istražena ni istraživana, a dijelom je devastirana premda su njezini prapovijesni ostaci i danas itekako vidljivi u krajoliku. U Limskom zaljevu ispod Mukabe nalazilo se ukrcavalište drveta i kamena koje je bilo u funkciji do polovice XX. stoljeća.