Vrsar, Istra, službeni site turističke zajednice Vrsar

Službene informacije Turističke
zajednice Vrsara

Upute za vlasnike kuća za odmor i stanovnike općina i gradova u vezi prijave gostiju u eVisitor sustav

Zbog izvanredne situacije u vezi koronavirusa, registracija u eVisitor sustav je prilagođena za sljedeće kategorije obveznika:

  • – novi korisnici kuća za odmor i
  • – stanovnici općina/gradova koji primaju goste.
Više

Važna obavijest privatnim iznajmljivačima !

Do drugih informacija, mole se iznajmljivači da se pridržavaju sljedećih uputa:

Više

Važna obavijest

U svrhu suzbijanja širenja zaraze koronavirusom, Turistička zajednica općine Vrsar će od 16.03.2020. do daljnjega zatvoriti info punkt i turistički ured.

Više

OTKAZANO !!! Limes Bike tour 25.4.2020.

U moru rekreativnih biciklijada na Istarskom poluotoku sve je značajniji Limes bike tour u organizaciji Turističke zajednice Vrsara. Ova je manifestacija prvenstveno namijenjena obiteljima s djecom, ali otvorena je i za sudionike svih ostalih dobnih skupina.

Više

Casanova Tour

Giacomo Casanova, najpoznatiji svjetski zavodnik, te njegovi posjeti Vrsaru u doba Vrsarske grofovije poslužili su kao inspiracija za Casanova tour. 

Više

Potraži smještaj

Stari samanj pod Kaštelom

12.06.2019

U subotu 15. i nedjelju 16. lipnja 2019. godine na trgu i ulicama u starogradskoj jezgri Vrsara održat će se osmi po redu Stari samanj pod kaštelom. Za vrijeme trajanja sajma vrsarskim će trgom zavladati ugođaj života iz doba vrsarske grofovije.

U programu Starog samnja uživat će ljubitelji istarske tradicije i gastronomije koji će na glavnom trgu i okolnim ulicama moći posjetiti dvadesetak obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, domaćih radinosti i obrta koji će predstaviti svoje poljoprivredene proizvode i suvenire od drva, kamena, kože, lavande i dr.  Tijekom večeri najmlađi će se posjetitelji moći zabaviti u dječjem kutku i radionicama na temu starih igara. Nastupit će mališani iz vrsarskog vrtića i folklor KUD-a Mate Balota iz Raklja,  ženski pjevački zbor „Mendule“ i zbor vrsarske Zajednice Talijana, koji će dočarati prošla vremena uz stare istarske i vrsarske pjesme. Glazbeni program upotpunit će Grif G. Band, Tu & tamo band i Bambus band. Za kulinarsku ponudu pobrinut će se Udruga Ugostitelja Vrsar koja će za će cijenu od 50 kuna nuditi degustacijsku čašu za vino, te porciju pljukanci ili maneštre.

Lokalno stanovništvo i ulični zabavljači u subotu će dočarati povijesnu atmosferu na trgu u starogradskoj jezgri. U nedjelju će glumci Istra Inspirita s početkom u 20.00 svojom scenskom izvedbom temeljenom na povijesnom statutu  „Statuti et Ordini nel Castello di Orsera“ oživjeti način življenja u Vrsaru u XVII stoljeću, odnosno u 1609. godini  kada je izdan prvi Vrsarski statut.  Svi će se posjetitelji moći okušati u interaktivnoj igri „Postani CITTADINO ILLUSTRE kaštela Vrsar“ u kojoj će morati dokazati da poštuju pravila vrsarskog Statuta te izvršiti određene im zadatke kako bi mogli postati građanima kaštela. Statut su u Vrsarskoj grofoviji izdali porečki biskupi koji su time osigurali red u tadašnjoj gradskoj jezgri. Kontrolirao se ulaz ljudi u grad kod gradskih vratiju, na način da su svi muškarci morali biti obrijani, postojala je samo jedna peć u kojoj su svi pekli kruh, kontrolirala se  kvaliteta vina, te su se na stupu srama postavljenom na trgu kažnjavali oni, koji bi prekršili određene dijelove Statuta.

Manifestacijom se posjetitelji podsjećaju kako je Vrsar nekada živio i kako je Statut regulirao život stanovnika Vrsara. Statut je pridonio i razvoju Vrsara, jer su stroga pravila higijene sprječavala razne bolesti koje su bile prisutne u tadašnjoj Istri. Sve specifičnosti života u Vrsarskoj grofoviji nastojat će se predstaviti kroz Stari samanj čiji je program realiziran u organizaciji Udruge ugostitelja Vrsar i Turističke zajednice općine Vrsar  u suradnji s Istra Inspiritom. Dio programa se odvija u sklopu projekta prekogranične suradnje Interreg Slovenija – Hrvatska „Uživam tradicijo“ financiranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Drugo ovogodišnje izdanje Starog samnja održat će se 14. i  15. rujna 2019.