Vrsar, Istra, službeni site turističke zajednice Vrsar

Službene informacije Turističke
zajednice Vrsara

Upute za vlasnike kuća za odmor i stanovnike općina i gradova u vezi prijave gostiju u eVisitor sustav

Zbog izvanredne situacije u vezi koronavirusa, registracija u eVisitor sustav je prilagođena za sljedeće kategorije obveznika:

  • – novi korisnici kuća za odmor i
  • – stanovnici općina/gradova koji primaju goste.
Više

Važna obavijest privatnim iznajmljivačima !

Do drugih informacija, mole se iznajmljivači da se pridržavaju sljedećih uputa:

Više

Važna obavijest

U svrhu suzbijanja širenja zaraze koronavirusom, Turistička zajednica općine Vrsar će od 16.03.2020. do daljnjega zatvoriti info punkt i turistički ured.

Više

OTKAZANO !!! Limes Bike tour 25.4.2020.

U moru rekreativnih biciklijada na Istarskom poluotoku sve je značajniji Limes bike tour u organizaciji Turističke zajednice Vrsara. Ova je manifestacija prvenstveno namijenjena obiteljima s djecom, ali otvorena je i za sudionike svih ostalih dobnih skupina.

Više

Casanova Tour

Giacomo Casanova, najpoznatiji svjetski zavodnik, te njegovi posjeti Vrsaru u doba Vrsarske grofovije poslužili su kao inspiracija za Casanova tour. 

Više

Potraži smještaj

Turistička zajednica općine Vrsar partner u projektu „Uživam tradicijo“ odobrenom iz sredstava Europskog Fonda za regionalni razvoj u sklopu Programa prekogranične suradnje Slovenija-Hrvatska

07.08.2017

Poštovani,

U  Samoboru je održan prvi sastanak projekta „Uživam tradiciju po kulinarskoj transverzali od Panonije do Jadrana“ u kojemu sudjeluje kao partner Turistička zajednica općine Vrsar.

Na konstituirajućem sastanku projekta „Uživam tradicijo“ (akronim projekta je na slovenskom jeziku), koji se održao 4. i 5. srpnja, predstavili su se svi partneri projekta koji će trajati sljedećih 30 mjeseci a odnosit će se na očuvanje i promociju nematerijalne kulturne baštine, pogotovo kulinarske tradicije. Direktorica TZO Vrsar Natalija Vugrinec je prezentirala destinaciju Vrsar, te iznijela podatke o Turističkoj zajednici općine Vrsar kao jednoj od partnera u projektu.  Cilj sastanka bio je uspostaviti razumijevanje među partnerima, utvrditi ciljeve i temeljne vrijednosti projekta, utvrditi moguće probleme tijekom implementacije te izraditi strateški provedbeni plan aktivnosti. Prvog dana, organiziran je vođeni obilazak pilotnog područja Parka prirode Žumberak-Samoborsko gorje i predstavljen je projekt „Tisućljeća kulinarstva“ koji se održava u sklopu parka. Nakon toga su voditelji pojedinih radnih paketa prezentirali planirane aktivnosti i očekivane rezultate, obveze pojedinih partnera te rokove za njihovu provedbu. Drugi dan partneri su se usredotočili na sadržajni dio projekta vezan uz izradu zajedničkog brenda i turističkog proizvoda Uživam tradiciju, koji raznolikim skupinama posjetitelja donosi uzbudljive jednodnevne i višednevne vođene ture.   Sastanak je okončan radionicama o upravljanju projektom, komunikaciji i osnivanju zajednica povezanih baštinom.

Projekt „Uživam tradicijo“  ukupne vrijednosti 1.593.700,00 EUR  izabran je medu 112 projektnih prijava podnesenih u okviru 2. roka Otvorenog poziva Programa suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska 2014-2020.  U istom je roku iz sredstava Europskog Fonda za regionalni razvoj (EFRR) odobreno sveukupno dvanaest projekata u ukupnoj vrijednosti od 11,5 milijuna eura europskoga sufinanciranja, i to jedanaest s područja očuvanja i održivog korištenja prirodnih i kulturnih resursa, te jedan s područja zdravog, sigurnog i pristupačnog pograničnog područja.

Projekt „Uživam tradicijo“ započeo je 01.07.2017., a traje do 31.12.2019. godine.  Turističkoj zajednici općine Vrsar odobreno je 105.000,00 EUR odnosno oko 766.500,00 kn .

Vodeći partner projekta je Biotehniški izobraževalni center Ljubljana, a osim Turističke zajednice općine Vrsar partneri u projektu su slovenski PARNAS Zavod za kulturo in turizem (Velike Lašće), Grm Novo mesto – center biotehnike in turizma,  Naj Tura d.o.o. (Mengeš), dok su hrvatski partneri: Javna ustanova “Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje“,  Udruga za zdrav život i zdravu prirodu “Trbuhovica” (Prezid) i Zagorska razvojna agencija d.o.o. za promicanje regionalnog razvoja.

Cilj projekta je aktivno zaštititi nematerijalnu kulturnu baštinu, posebno kulinarsku tradiciju, kroz uspostavljanje kulinarske poveznice od Panonije do Jadrana i razradu privlačnih programa koji će posjetiteljima ponuditi jedinstveni doživljaj običaja i gastronomije. Očekivani rezultat projekta je kulinarska transverzala – skupna tematska tura koja će isprepletati priče o tradiciji i kulinarstvu svih uključenih prekograničnih područja.

Među aktivnostima predviđenih na području Općine Vrsar su sakupljanje izvornih istarskih i vrsarskih recepata iz povijesnih izvora i živućih svjedočanstava. Recepti i svjedočanstva će biti objavljeni u tiskanoj kuharici, a istovremeno će se snimiti dokumentarni isječci o pripremi tradicionalnih jela koje će spremati istarske kuharice i none na način koji su preuzele od svojih predaka. Film će se projicirati tijekom manifestacija predviđenih projektom kao što su eventi za promociju maslinovog ulja i manifestacije koje su već dio vrsarske ponude: ribarske fešte, Vrsar porto fest, Stari samanj pod kaštelom i Casanovafest. Projektom su predviđene i kulinarske radionice za stanovništvo i turiste koji će ovim putem moći naučiti pripremu tradicionalnih recepata. Još veću pozornost će privući „live kulinarski show“ s kuharima koji će prezentirati korištenje tradicionalnih namirnica u suvremenim receptima i načinima spravljanja hrane. Vrlo važan dio projekta je osmišljavanje i provođenje obrazovnih aktivnosti za sve dobne skupine, a posebno za škole: pripremit će se niz sadržaja koji će biti dio otvorenog kurikuluma škola više stručne spreme kao i ugostiteljskih škola, te zavičajne nastave u osnovnim školama. Projekt uključuje i neformalno obrazovanje lokalnih zajednica, učitelja, predstavnika javnih ustanova, škola i poduzeća, koji će tako moći prenositi znanje na mlade generacije i na posjetitelje.

U sklopu projekta zaposlena je jedna osoba na određeno radno vrijeme koja će raditi na pola radnog vremena do kraja izvođenja projekta.

Projekt „Uživam tradicijo“ je već drugi odobreni projekt Vrsara na temu kulturne baštine u sklopu Programa suradnje Slovenija – Hrvatska. Od ožujka 2017 je u provedbi projekt ENJOYHERITAGE čiji je cilj inovativni interpretacijski pristup za održivo korištenje prirodne i kulturne baštine u smjeru održivog turizma usmjerenog pogotovo mlađoj populaciji. Projektom „Uživam tradiciju“ valorizirat će se, često zapostavljena, nematerijalna kulturna baština. Kroz ova dva projekta Vrsar nadograđuje svoju ponudu promocijom kulturne i prirodne baštine s namjerom sveobuhvatnog razvoja kulturnog turizma i  sve jasnije definira svoju poziciju kao destinacija gastronomije i gourmet ponude.

Program suradnje Slovenija – Hrvatska 2014.-2020. ima za cilj promicanje održivog, sigurnog i vitalnog graničnog područja, te poticanje pametnih pristupa očuvanja, mobilizacije i upravljanja prirodnim i kulturnim bogatstvima za dobrobit ljudi koji žive i rade, ili samo posjećuju programsko područje. Vizija programa je »Povezani u zelenom«, a označava smjer prema održivom razvoju. Primarni fokus je na iskorištavanju prirodnih i kulturnih vrijednosti područja za uspostavu inovativnih, pametnih i učinkovitih rješenja koja doprinose očuvanju i unaprjeđenju kvalitete okoliša i njegove raznolikosti s jedne strane, te aktiviranju njegovog socioekonomskog potencijala s druge strane.

Vrsar kao destinacija bogata zaštićenim prirodnim područjima Limskog zaljeva i šume Kontije, te obiljem kulturne baštine je idealni tipski model zajednice koja svoj razvoj može graditi na projektima u okviru navedenog Programa.

Fotografije s prvog radnog sastanka partnera projekta „Uživam tradiciju“ u Samoboru 4 i 5. srpnja 2017 godine.