Vrsar, Istra, službeni site turističke zajednice Vrsar

Službene informacije Turističke
zajednice Vrsara

Upute za vlasnike kuća za odmor i stanovnike općina i gradova u vezi prijave gostiju u eVisitor sustav

Zbog izvanredne situacije u vezi koronavirusa, registracija u eVisitor sustav je prilagođena za sljedeće kategorije obveznika:

  • – novi korisnici kuća za odmor i
  • – stanovnici općina/gradova koji primaju goste.
Više

Važna obavijest privatnim iznajmljivačima !

Do drugih informacija, mole se iznajmljivači da se pridržavaju sljedećih uputa:

Više

Važna obavijest

U svrhu suzbijanja širenja zaraze koronavirusom, Turistička zajednica općine Vrsar će od 16.03.2020. do daljnjega zatvoriti info punkt i turistički ured.

Više

OTKAZANO !!! Limes Bike tour 25.4.2020.

U moru rekreativnih biciklijada na Istarskom poluotoku sve je značajniji Limes bike tour u organizaciji Turističke zajednice Vrsara. Ova je manifestacija prvenstveno namijenjena obiteljima s djecom, ali otvorena je i za sudionike svih ostalih dobnih skupina.

Više

Casanova Tour

Giacomo Casanova, najpoznatiji svjetski zavodnik, te njegovi posjeti Vrsaru u doba Vrsarske grofovije poslužili su kao inspiracija za Casanova tour. 

Više

Potraži smještaj

MALA GRADSKA VRATA

Mala gradska vrata u Vrsaru nalaze se u neposrednoj blizini crkve svetog Antuna Padovanskog. To je bio sporedni i većinom pješački ulaz u Vrsar. Mala vrata pripadaju fortifikacijskom sustavu Vrsara i srednjovjekovnog su nastanka s romaničkim obilježjima, dok su današnji (konačni) oblik poprimila u drugoj polovici XVIII. stoljeća kada su Mlečani iznad njih postavili svoje heraldičko obilježje. Za razliku od Velikih vrata, ova vrata imaju dobro očuvanu drvenu konstrukciju kojom se priječio ulaz u grad, što je rijedak slučaj u Istri. Mala gradska vrata u Vrsaru, zajedno s prolazom koji se na njih nastavlja unutar zidina, otvaraju ulaz na glavni gradski trg (gdje se tijekom povijesti nalazila župna crkva) te predstavljaju najbrži izlaz iz grada ako se osoba nalazi na glavnom trgu.

Vrsarske pravne odredbe o gradskim vratima iz 1609. godine:

Budući da su vrata naselja i krajeva postavljena ne samo za ulaženje i izlaženje iz tih naselja i krajeva već i stoga jer, posebno noću, kada su zatvorena pridonose sigurnosti stanovnika, a koji put, kada se zbog stražarenja i obrane prosudi da je to nužno, zapovijeda se da se dvoja vrata ovoga Kaštela Vrsar imaju što prije popraviti i držati uporabljivima te u dobrome stanju tako da kroz njih, osim ako nisu otvorena, ni na koji način ne mogu ući ili izaći ni ljudi ni životinje, a navečer, odmah nakon što odzvoni Zdravomarija, zatvara ih općinski konjanik sigurnim ključevima koji se moraju, kada smo u Vrsaru ili je ovdje nazočan naš vikar, svaku večer donijeti u Kaštel, a ujutro kada svane vraćaju mu se pa njima otvara rečena vrata svima na sigurnost i ugodu.

Posebno stoga kako bi se vrata noću držala zatvorena, ne dogodi li se nešto izvanredno, zapovijedamo konjaniku da, pod prijetnjom kazne oduzimanja službe, tri udarca konopom i jednoga mjeseca utamničenja, ne smije noću nikada nikome otvoriti rečena vrata nakon što budu zatvorena,1 bez izričite dopusnice našega vikara, a u našoj odsutnosti i [odsutnosti] toga vikara, [bez dopusnice] gastalda u čijoj kući želimo da se u takvome slučaju noću čuvaju ključevi, a u njegovoj odsutnosti, u kući jednog od sudaca.