Vrsar, Istra, službeni site turističke zajednice Vrsar

Službene informacije Turističke
zajednice Vrsara

Limes Bike tour 25.4.2020.

U moru rekreativnih biciklijada na Istarskom poluotoku sve je značajniji Limes bike tour u organizaciji Turističke zajednice Vrsara. Ova je manifestacija prvenstveno namijenjena obiteljima s djecom, ali otvorena je i za sudionike svih ostalih dobnih skupina.

Više

Tenis – Ljepote bijelog sporta

Vrsar je domaćin teniskih turnira, a rekreativni tenisači iz brojnih europskih zemalja već ga desetljećima prepoznaju kao destinaciju u kojoj će se opušteno i slobodno prepustiti blagodatima bijelog sporta.

Više

Casanova Tour

Giacomo Casanova, najpoznatiji svjetski zavodnik, te njegovi posjeti Vrsaru u doba Vrsarske grofovije poslužili su kao inspiracija za Casanova tour. 

Više

Ocean Lava Triathlon Vrsar-Croatia, 23.-25. listopad 2020.

Dolaskom jeseni započinje sezona vrhunskih sportskih događanja. Ocean Lava Triatlon uvjerit će vas da je tome tako.

Više

Kulturno povijesne znamenitosti u Vrsaru

Naziv Vrsar (tal. Orsera) vrlo je star. U srednjovjekovnim, latinskim dokumentima, ime našega gradića nalazimo u raznim varijantama: Ursaria, Ursarium, Vrsarium, Orsaria…

Više

Potraži smještaj

Montraker – kiparska škola

Ime “kiparski grad” Vrsar s ponosom nosi. U zapuštenom kamenolomu Montraker se svako ljeto od 1991. godine održava istoimena ljetna kiparska škola koja počinje u prvom  tjednu mjeseca rujna. Skulpture iz prijašnjih radionica u Montrakeru mogu se vidjeti na plažama, autokampovima, vrsarskoj rivi i u gradskim parkovima.

Međunarodna kiparska škola “MONTRAKER”
gdje: Vrsar / Kamenolom “MONTRAKER”

kada: 2.9.-14.9.2019.
organizator: TZO Vrsar, Općina Vrsar, Maistra d.d. Vrsar, Kamen d.d. Pazin
tel./fax: ++385 (0)52 441-746
e-mail: info@infovrsar.com

Montraker
Prema nekim podacima, rovinjsko-vrsarskim kamenom služili su se i istaknuti firentinski kipari i graditelji. U današnje vrijeme, u revitaliziranom kamenolomu Montraker, tijekom ljetnih mjeseci održava se internacionalna kiparska škola, čija autorska ostvarenja ostaju Vrsaru, oplemenujući time prostor. Mladi kipari iz Hrvatske i svijeta od 1991. godine nastavljaju vrsarsku tradiciju, pretačući je u originalnu i svježu umjetnost. Na otvorenom prostoru kiparska klesarska škola, pod vodstvom mentora kipara, pruža turistima jedinstveni uvid u obradu kamena koji iz bezličnih blokova, u tri tjedna postaju neobične forme, kamen nadahnut dušom.

Napušteni kamenolomi

Znamenitonistima Vrsara treba pribrojiti i stare kamenolome. U vrsarskim kamenolomima lomio se kamen kontinuirano od rimskih vremena do naših dana. U blizini romaničke bazilike Sv. Marije, na otočićima pred Vrsarom, vide se tragovi napuštenih kamenoloma (na vrhu otočića Sv. Jurja). Neki povjesničari umjetnosti iznose pretpostavku da je monumentalna i monolitna kupola (promjer: 10,76 m, težina 230 t) mauzoleja istočno – gotskog kralja Teodorika Velikog (493. – 526.) u Raveni napravljena od kamena koji je odlomljen s vrha ovog otočića (prema mišljenju arheologa i povijesničara umjetnosti dr. Ante Šonje, kupola je odlomljena u kamenolomu južno do Poreča). I na Gavanovom vrhu (tal. Monte ricco) istočno od Vrsara, nalazi se napušteni kamenolom kao na brežuljku sa sjeveroistočne strane Vrsara. Tu se od vremena romanike lomio kvalitetni sivi kamen (surac). Kamenolomi okoVrsara i Rovinja naročito su se eksploatirali u doba duge mletačke vlasti nad Istrom (13. – 18. st.). U doba renesanse i baroka u talijanskim gradovima bio je dobro poznat kvalitetni kamen iz Vrsara (pietra di Orsera). Naročito se upotrebljavao u Veneciji za gradnju palača, mostova, crkava. Radi nabave kvalitetna kamena u Vrsar su povremeno navraćali talijanski kipari i graditelji. Prvi podaci o izvozu vrsarskog kamena u Veneciju potječu iz 14. stoljeća. U Vrsaru je u prvoj polovini tog stoljeća (1334.) privremeno boravio mletački kipar Leonardo Tagliapietra. U doba svoje pune aktivnosti u Veneciji, u Rovinj je, a svakako i u Vrsar, navraćao renesansni kipar Antonio Rizzo (1467. – 1498. g.) iz Verone, koji je Veneciji ostavio svoja najvažnija djela (radovi na Duždevoj palači, nadgrobni spomenik duždu Tronu…).