Vrsar, Istra, službeni site turističke zajednice Vrsar

Službene informacije Turističke
zajednice Vrsara

Upute za vlasnike kuća za odmor i stanovnike općina i gradova u vezi prijave gostiju u eVisitor sustav

Zbog izvanredne situacije u vezi koronavirusa, registracija u eVisitor sustav je prilagođena za sljedeće kategorije obveznika:

  • – novi korisnici kuća za odmor i
  • – stanovnici općina/gradova koji primaju goste.
Više

Važna obavijest privatnim iznajmljivačima !

Do drugih informacija, mole se iznajmljivači da se pridržavaju sljedećih uputa:

Više

Važna obavijest

U svrhu suzbijanja širenja zaraze koronavirusom, Turistička zajednica općine Vrsar će od 16.03.2020. do daljnjega zatvoriti info punkt i turistički ured.

Više

OTKAZANO !!! Limes Bike tour 25.4.2020.

U moru rekreativnih biciklijada na Istarskom poluotoku sve je značajniji Limes bike tour u organizaciji Turističke zajednice Vrsara. Ova je manifestacija prvenstveno namijenjena obiteljima s djecom, ali otvorena je i za sudionike svih ostalih dobnih skupina.

Više

Casanova Tour

Giacomo Casanova, najpoznatiji svjetski zavodnik, te njegovi posjeti Vrsaru u doba Vrsarske grofovije poslužili su kao inspiracija za Casanova tour. 

Više

Potraži smještaj

OTOK KOVERSADA

Obala pred Vrsarom, zajedno s Brijunskim otočjem, smatra se najrazvijenijim dijelom istarske obale. Razvijenosti obale pridonosi osamnaest ovdašnjih otoka od kojih je jedan Koversada. Ima površinu 67.477 m2 i duljinu obalne linije 990 m, a zanimljiv je kao čimbenik koji je u drugoj polovici XX. stoljeća bitno pridonio razvoju turizma u Vrsaru i njegovoj prepoznatljivosti u zapadnoj Europi.

U povijesnim i kartografskim izvorima Koversada se spominje pod nazivom Conversada, vjerojatno njezin naziv vuče korijene od latinskoga glagola convertere što bi, prema nekim shvaćanjima, moglo ukazivati na to da je riječ o otoku na kojemu su bili nastanjeni, ili barem privremeno smješteni, preobraćenici (konvertiti). U izvorima otok se spominje kao: Konversari, Kuvrsada/Kuversada (Koversada), Koversada, Koorsada, Koorsari, Koorsara, škoj od Koversade, Koveršada, Konverzada, Konversada, Conversada, Versada. Površinom od 67.477 m2 i duljinom obalne linije od 990 m drugi je otok po veličini u vrsarskom arhipelagu, nakon Svetog Jurja.

Od 1960. godine ovaj se otok razvijao kao stjecište naturizma u Istri, ali i u europskim okvirima, tzv. FKK (Frei Körper Kulturkultura slobodnog tijela). Otok Koversada 1976. godine spojen je s kopnom mostom dugačkim stotinjak metara. Na taj način naturistički centar pod nazivom „Koversada“ izrasta u jedan od najmodernijih ljetovališta za naturiste. Tada je „naturistički grad“ mogao ugostiti desetak tisuća naturista.