Vrsar, Istra, službeni site turističke zajednice Vrsar

Službene informacije Turističke
zajednice Vrsara

“Goložece di Orsera” od 21. do 28.9.2019.

Istinske hedoniste i gurmane te ljubitelje autohtonih istarskih delicija i dobre kapljice ovog će rujna putevi odvesti u Vrsar.

Više

JAVNI POZIV  ZA PODNOŠENJE ZAHTJEVA ZA DODJELU POTPORE MANIFESTACIJAMA U 2020. GODINI

Turistička zajednica općine Vrsar u postupku sastavljanja Programa rada i financijskog plana za 2020. godinu objavljuje 

JAVNI POZIV  ZA PODNOŠENJE ZAHTJEVA ZA DODJELU POTPORE MANIFESTACIJAMA 

U 2020. GODINI

Više

Ocean Lava Triathlon Vrsar-Croatia, 25.-27. listopad 2019.

Dolaskom jeseni započinje sezona vrhunskih sportskih događanja. Ocean Lava Triatlon uvjerit će vas da je tome tako.

Više

Kulturno povijesne znamenitosti u Vrsaru

Naziv Vrsar (tal. Orsera) vrlo je star. U srednjovjekovnim, latinskim dokumentima, ime našega gradića nalazimo u raznim varijantama: Ursaria, Ursarium, Vrsarium, Orsaria…

Više

Casanova Tour

Giacomo Casanova, najpoznatiji svjetski zavodnik, te njegovi posjeti Vrsaru u doba Vrsarske grofovije poslužili su kao inspiracija za Casanova tour. 

Više

Potraži smještaj

OTOK KOVERSADA

Obala pred Vrsarom, zajedno s Brijunskim otočjem, smatra se najrazvijenijim dijelom istarske obale. Razvijenosti obale pridonosi osamnaest ovdašnjih otoka od kojih je jedan Koversada. Ima površinu 67.477 m2 i duljinu obalne linije 990 m, a zanimljiv je kao čimbenik koji je u drugoj polovici XX. stoljeća bitno pridonio razvoju turizma u Vrsaru i njegovoj prepoznatljivosti u zapadnoj Europi.

U povijesnim i kartografskim izvorima Koversada se spominje pod nazivom Conversada, vjerojatno njezin naziv vuče korijene od latinskoga glagola convertere što bi, prema nekim shvaćanjima, moglo ukazivati na to da je riječ o otoku na kojemu su bili nastanjeni, ili barem privremeno smješteni, preobraćenici (konvertiti). U izvorima otok se spominje kao: Konversari, Kuvrsada/Kuversada (Koversada), Koversada, Koorsada, Koorsari, Koorsara, škoj od Koversade, Koveršada, Konverzada, Konversada, Conversada, Versada. Površinom od 67.477 m2 i duljinom obalne linije od 990 m drugi je otok po veličini u vrsarskom arhipelagu, nakon Svetog Jurja.

Od 1960. godine ovaj se otok razvijao kao stjecište naturizma u Istri, ali i u europskim okvirima, tzv. FKK (Frei Körper Kulturkultura slobodnog tijela). Otok Koversada 1976. godine spojen je s kopnom mostom dugačkim stotinjak metara. Na taj način naturistički centar pod nazivom „Koversada“ izrasta u jedan od najmodernijih ljetovališta za naturiste. Tada je „naturistički grad“ mogao ugostiti desetak tisuća naturista.