Vrsar, Istra, službeni site turističke zajednice Vrsar

Službene informacije Turističke
zajednice Vrsara

“Goložece di Orsera” od 21. do 28.9.2019.

Istinske hedoniste i gurmane te ljubitelje autohtonih istarskih delicija i dobre kapljice ovog će rujna putevi odvesti u Vrsar.

Više

JAVNI POZIV  ZA PODNOŠENJE ZAHTJEVA ZA DODJELU POTPORE MANIFESTACIJAMA U 2020. GODINI

Turistička zajednica općine Vrsar u postupku sastavljanja Programa rada i financijskog plana za 2020. godinu objavljuje 

JAVNI POZIV  ZA PODNOŠENJE ZAHTJEVA ZA DODJELU POTPORE MANIFESTACIJAMA 

U 2020. GODINI

Više

Ocean Lava Triathlon Vrsar-Croatia, 25.-27. listopad 2019.

Dolaskom jeseni započinje sezona vrhunskih sportskih događanja. Ocean Lava Triatlon uvjerit će vas da je tome tako.

Više

Kulturno povijesne znamenitosti u Vrsaru

Naziv Vrsar (tal. Orsera) vrlo je star. U srednjovjekovnim, latinskim dokumentima, ime našega gradića nalazimo u raznim varijantama: Ursaria, Ursarium, Vrsarium, Orsaria…

Više

Casanova Tour

Giacomo Casanova, najpoznatiji svjetski zavodnik, te njegovi posjeti Vrsaru u doba Vrsarske grofovije poslužili su kao inspiracija za Casanova tour. 

Više

Potraži smještaj

VELIKA GRADSKA VRATA

Velika gradska vrata nalaze se u neposrednoj blizini crkve svete Foške. Tijekom srednjeg i novoga vijeka ona su bila središnji ulaz u grad. Kroz njih se prema podnožju vrsarskoga brijega protezala jedina izgrađena cesta na području Vrsara. Velika vrata pripadaju fortifikacijskom sustavu Vrsara i srednjovjekovnog su nastanka s romaničkim obilježjima, dok su današnji (konačni) oblik poprimila u drugoj polovici XVIII. stoljeća kada su Mlečani iznad njih postavili svoje heraldičko obilježje. Gradska vrata zimi su se zatvarala u 19, a ljeti u 20 sati te su ostajala zatvorena do zore. Drvena vrata kojima se priječio ulaz u grad nisu ostala očuvana.

Vrsarske pravne odredbe o gradskim vratima iz 1609. godine:

Budući da su vrata naselja i krajeva postavljena ne samo za ulaženje i izlaženje iz tih naselja i krajeva već i stoga jer, posebno noću, kada su zatvorena pridonose sigurnosti stanovnika, a koji put, kada se zbog stražarenja i obrane prosudi da je to nužno, zapovijeda se da se dvoja vrata ovoga Kaštela Vrsar imaju što prije popraviti i držati uporabljivima te u dobrome stanju tako da kroz njih, osim ako nisu otvorena, ni na koji način ne mogu ući ili izaći ni ljudi ni životinje, a navečer, odmah nakon što odzvoni Zdravomarija, zatvara ih općinski konjanik sigurnim ključevima koji se moraju, kada smo u Vrsaru ili je ovdje nazočan naš vikar, svaku večer donijeti u Kaštel, a ujutro kada svane vraćaju mu se pa njima otvara rečena vrata svima na sigurnost i ugodu.

Posebno stoga kako bi se vrata noću držala zatvorena, ne dogodi li se nešto izvanredno, zapovijedamo konjaniku da, pod prijetnjom kazne oduzimanja službe, tri udarca konopom i jednoga mjeseca utamničenja, ne smije noću nikada nikome otvoriti rečena vrata nakon što budu zatvorena,1 bez izričite dopusnice našega vikara, a u našoj odsutnosti i [odsutnosti] toga vikara, [bez dopusnice] gastalda u čijoj kući želimo da se u takvome slučaju noću čuvaju ključevi, a u njegovoj odsutnosti, u kući jednog od sudaca.

U općemu je interesu da se javne ceste održavaju kako bi bile dobre i čiste te što uporabljivije, i to ne samo za ljude nego i za tovarne životinje i svaku vrstu životinja. Naređujemo stoga da se, među ostalim, nitko ne drzne, neovisno o tome kakva je stupnja, stanja, statusa, bacati ili dati da se bacaju ili odlagati [na njih] izmetine bilo kakve vrste, kako unutar toga Kaštela Vrsar tako i izvan [gradskih] vrata, ali ni uokolo zidina, te podalje od njih na javne ceste, nego ih treba odnijeti na mjesto gdje ne predstavljaju smetnju, kao gore, pod prijetnjom kazne za one koji postupe protivno, povrh toga što će ih morati očistiti o svojemu trošku, od osam lira za svakog i svaki put, i polovica se daje optužitelju, a ostatak prema našoj prosudbi.