Vrsar, Istra, službeni site turističke zajednice Vrsar

Službene informacije Turističke
zajednice Vrsara

Ronjenje – Tajne jadranskih dubina

Istra nije lijepa samo u zelenoj brežuljkastoj unutrašnjosti i duž razvedene obale na kojoj borovi dodiruju plavi jadran već i u podmorju što je okružuje.

Više

Javni natječaj za izbor najljepšeg balkona/prozora, najljepše okućnice/dvorišta i najljepše uređenog okoliša poslovnog prostora

Više

Kulturno povijesne znamenitosti u Vrsaru

Naziv Vrsar (tal. Orsera) vrlo je star. U srednjovjekovnim, latinskim dokumentima, ime našega gradića nalazimo u raznim varijantama: Ursaria, Ursarium, Vrsarium, Orsaria…

Više

Casanova Tour

Giacomo Casanova, najpoznatiji svjetski zavodnik, te njegovi posjeti Vrsaru u doba Vrsarske grofovije poslužili su kao inspiracija za Casanova tour. 

Više

Bogata tradicija kulinarstva

U Vrsaru se svi mirisi i okusi stapaju kao skladna uvertira u  prepoznatljivu gastronomiju Istre. Morski plodovi, riba na žaru i mesni specijaliteti ljupkih restorana i autentičnih konoba mali su dio velikog gurmanskog doživljaja koji Vrsar pruža.

Više

Potraži smještaj

VELIKA STANCIJA (STANCIJA GRANDE)

U nizu vrsarskih zanimljivosti i fenomena neizostavna je i Velika Stancija. Riječ je o području i istoimenom naselju smještenom na blagoj uzvisini istočno od mjesnoga groblja i crkve svetoga Petra od Flabana. Ovaj kraj bio je naseljen zasigurno od rimskoga doba, a njegovu najveću vrijednost čini pogled na vrsarsko priobalje i arhipelag, ali i na vinograde u crveničnome krajoliku s njezine sjeverne strane. Osobitost Velike Stancije čini tradicijska stambena i gospodarska arhitektura u kamenu kao dio novovjekovnoga imanja obitelji Vergottini, obližnji kamenolom Monte Grandi te ostaci rimske arhitekture u njegovoj blizini. 

Stancija je u XVIII. stoljeću bila u vlasništvu poznate porečke obitelji Vergottini pa se zvala i Stancija Vergottini. Na tadašnjim kartama bila je ucrtana pod nazivom Stabile delli Signori Vergotini, što upućuje da su se ondje, među ostalim, nalazile konjušnice. Radi se o ruralnome imanju ove obitelji koja je živjela u urbanome tkivu Poreča. Na nadvratniku jedne od zgrada stoji natpis iz XIX. stoljeća

1829

G.V.

F.F.

koji upućuje da je tu građevinu 1829. godine dao izgraditi Giovanni Vergottini od čvrstog materijala. Kratica F.F. od talijanskih je riječi fece fare ili fecero fare. Sudeći prema velikim otvorima vrata na istočnome krilu, vidljivo je da se radilo o gospodarskoj namjeni. Još 1946. godine Vergottinijevi su imali u vlasništvu 200 ha zemljišta na području općine Vrsar. Osim ovoga imanja, u njezinu je vlasništvu od XIX. stoljeća bio i Vrsarski kaštel. Nakon Drugog svjetskog rata to područje prešlo je u državno vlasništvo.