Vrsar, Istra, službeni site turističke zajednice Vrsar

Službene informacije Turističke
zajednice Vrsara

Tradizione a tavola 15.10.-15.11.2019.

Više

Casanova Tour

Giacomo Casanova, najpoznatiji svjetski zavodnik, te njegovi posjeti Vrsaru u doba Vrsarske grofovije poslužili su kao inspiracija za Casanova tour. 

Više

JAVNI POZIV  ZA PODNOŠENJE ZAHTJEVA ZA DODJELU POTPORE MANIFESTACIJAMA U 2020. GODINI

Turistička zajednica općine Vrsar u postupku sastavljanja Programa rada i financijskog plana za 2020. godinu objavljuje 

JAVNI POZIV  ZA PODNOŠENJE ZAHTJEVA ZA DODJELU POTPORE MANIFESTACIJAMA 

U 2020. GODINI

Više

Ocean Lava Triathlon Vrsar-Croatia, 25.-27. listopad 2019.

Dolaskom jeseni započinje sezona vrhunskih sportskih događanja. Ocean Lava Triatlon uvjerit će vas da je tome tako.

Više

Kulturno povijesne znamenitosti u Vrsaru

Naziv Vrsar (tal. Orsera) vrlo je star. U srednjovjekovnim, latinskim dokumentima, ime našega gradića nalazimo u raznim varijantama: Ursaria, Ursarium, Vrsarium, Orsaria…

Više

Potraži smještaj

VELIKA STANCIJA (STANCIJA GRANDE)

U nizu vrsarskih zanimljivosti i fenomena neizostavna je i Velika Stancija. Riječ je o području i istoimenom naselju smještenom na blagoj uzvisini istočno od mjesnoga groblja i crkve svetoga Petra od Flabana. Ovaj kraj bio je naseljen zasigurno od rimskoga doba, a njegovu najveću vrijednost čini pogled na vrsarsko priobalje i arhipelag, ali i na vinograde u crveničnome krajoliku s njezine sjeverne strane. Osobitost Velike Stancije čini tradicijska stambena i gospodarska arhitektura u kamenu kao dio novovjekovnoga imanja obitelji Vergottini, obližnji kamenolom Monte Grandi te ostaci rimske arhitekture u njegovoj blizini. 

Stancija je u XVIII. stoljeću bila u vlasništvu poznate porečke obitelji Vergottini pa se zvala i Stancija Vergottini. Na tadašnjim kartama bila je ucrtana pod nazivom Stabile delli Signori Vergotini, što upućuje da su se ondje, među ostalim, nalazile konjušnice. Radi se o ruralnome imanju ove obitelji koja je živjela u urbanome tkivu Poreča. Na nadvratniku jedne od zgrada stoji natpis iz XIX. stoljeća

1829

G.V.

F.F.

koji upućuje da je tu građevinu 1829. godine dao izgraditi Giovanni Vergottini od čvrstog materijala. Kratica F.F. od talijanskih je riječi fece fare ili fecero fare. Sudeći prema velikim otvorima vrata na istočnome krilu, vidljivo je da se radilo o gospodarskoj namjeni. Još 1946. godine Vergottinijevi su imali u vlasništvu 200 ha zemljišta na području općine Vrsar. Osim ovoga imanja, u njezinu je vlasništvu od XIX. stoljeća bio i Vrsarski kaštel. Nakon Drugog svjetskog rata to područje prešlo je u državno vlasništvo.