Vrsar, Istra, službeni site turističke zajednice Vrsar

Službene informacije Turističke
zajednice Vrsara

Objavljen javni poziv za uključenje u program certificiranja Eko prijateljskog smještaja Eco Domus

Jedan od općih ciljeva Upravnog odjela za turizam Istarske županije je održivi razvoja turizma u Istri, te razvoj Istre kao kvalitetne turističke destinacije.

Više

Kulturno povijesne znamenitosti u Vrsaru

Naziv Vrsar (tal. Orsera) vrlo je star. U srednjovjekovnim, latinskim dokumentima, ime našega gradića nalazimo u raznim varijantama: Ursaria, Ursarium, Vrsarium, Orsaria…

Više

Casanova Tour

Giacomo Casanova, najpoznatiji svjetski zavodnik, te njegovi posjeti Vrsaru u doba Vrsarske grofovije poslužili su kao inspiracija za Casanova tour. 

Više

Bogata tradicija kulinarstva

U Vrsaru se svi mirisi i okusi stapaju kao skladna uvertira u  prepoznatljivu gastronomiju Istre. Morski plodovi, riba na žaru i mesni specijaliteti ljupkih restorana i autentičnih konoba mali su dio velikog gurmanskog doživljaja koji Vrsar pruža.

Više

Sport, priroda, aktivnosti…

Široka je lepeza sportova i aktivnosti, od tenisa, nogometa, odbojke, košarke pa do boćanja i minigolfa.

Više

Potraži smještaj

VIDIKOVAC ISPOD SVETOG ANTUNA

Primjereno vrednovanje arhipelaške jedinstvenosti Vrsara ogleda se u vrsarskim vidikovcima. Budući da je Vrsar od srednjega vijeka smješten na istaknutom brežuljku neposredno uz obalu, to uvjetuje i postojanje izvrsnih položaja s kojih su dobro vidljivi ovdašnji otoci, otočići, uvale i dražice. Vrijednosti vrsarskih vidikovaca pridonose i vizure na otok Sveti Juraj, vrsarsko pristanište i marinu, na crkvu Sveta Marija od Mora i napušteni kamenolom Montraker. Posebnu vrijednost imaju vizure vrsarskoga staroga grada, stare kamene kuće podignute u tradicijskom graditeljskom slogu, primjetljiva jedinstvenost izgradnje dimnjaka koji dominiraju krovovima kuća u starogradskoj jezgri. 

Najveći i najljepši od svih vidikovaca smješten je ispod crkve svetog Antuna Padovanskog, odmah ispod vrsarskih Malih vrata, te se s njega pruža širok pogled u smjeru jugozapada. Riječ je o jednom od najstarijih i površinom najvećih vrsarskih vidikovaca. Vidikovac je smješten u sjeni stabala, a pripadaju mu kameni stol, klupe i tradicijska istarska vodosprema (šterna), dok se u njegovu zaleđu krije intiman ambijent maloga trga ispred Malih gradskih vrata te crkve svetog Antuna Padovanskog. Odatle puca lijepi pogled na otok Sveti Juraj, povijesno vrsarsko pristanište, suvremenu marinu i dio turističkog kompleksa „Belvedere“.

Posebnu zanimljivost Vrsara, ali i Istre u cjelini, čine vodospreme (šterne), baš poput ove smještene na tom vidikovcu. O njihovu povijesnome značenju u Vrsaru svjedoče i pravne odredbe iz 1609. godine:

Budući da mnogo puta u vrijeme ljeta zna ponestati vode u našoj vodospremi u Kaštelu tako da za njom, radi obavljanja najnužijih stvari u domaćinstvu, postoji velika potreba i neugoda, zapovijedamo da sve žene iz ovoga naselja u dobi od najmanje deset i najvi- še 60 godina moraju na zahtjev našeg upravitelja kuće ili drugoga dužnosnika našega suda, svaki put kada od njih bude zatraženo zbog potrebe ili nužde za vodom, pojedinačno otići ili poslati dvije ture na izvor u podnožju i donijeti gore radi očuvanja vode u rečenoj našoj vodospremi, a žene koje to budu nevoljko činile ili budu neposlušne, podliježu kazni od 12 solda za svaki put kad izostanu. Jednako, naređujemo da su oni ili one koji imaju magarce obvezni učiniti jednu turu i dopremiti određenu količinu [vode], a više od te jedne ako se ukaže potreba, pod prijetnjom prethodno rečene kazne, kao gore, ali i drugih [kazni].