Vrsar, Istra, službeni site turističke zajednice Vrsar

Službene informacije Turističke
zajednice Vrsara

Objavljen javni poziv za uključenje u program certificiranja Eko prijateljskog smještaja Eco Domus

Jedan od općih ciljeva Upravnog odjela za turizam Istarske županije je održivi razvoja turizma u Istri, te razvoj Istre kao kvalitetne turističke destinacije.

Više

Kulturno povijesne znamenitosti u Vrsaru

Naziv Vrsar (tal. Orsera) vrlo je star. U srednjovjekovnim, latinskim dokumentima, ime našega gradića nalazimo u raznim varijantama: Ursaria, Ursarium, Vrsarium, Orsaria…

Više

Casanova Tour

Giacomo Casanova, najpoznatiji svjetski zavodnik, te njegovi posjeti Vrsaru u doba Vrsarske grofovije poslužili su kao inspiracija za Casanova tour. 

Više

Bogata tradicija kulinarstva

U Vrsaru se svi mirisi i okusi stapaju kao skladna uvertira u  prepoznatljivu gastronomiju Istre. Morski plodovi, riba na žaru i mesni specijaliteti ljupkih restorana i autentičnih konoba mali su dio velikog gurmanskog doživljaja koji Vrsar pruža.

Više

Sport, priroda, aktivnosti…

Široka je lepeza sportova i aktivnosti, od tenisa, nogometa, odbojke, košarke pa do boćanja i minigolfa.

Više

Potraži smještaj

VRSARSKE GRADSKE ZIDINE

Vrsar je naselje koje se urbanistički oblikovalo od prijelaza kasne antike u srednji vijek, a cjelovito je unutar zidina oblikovano u srednjemu vijeku. Do druge polovice XVII. stoljeća cijeli je Vrsar bio stiješnjen unutar gradskih zidina, a otada počinje izlaziti iz tih okvira zbog demografske ekspanzije. Najbolje su očuvani su dijelovi gradskih zidina kod Velikih i Malih vrata, dvije romaničke kule koje su činile dio fortifikacijskog sustava te vlastite zidine vrsarskog kaštela koje su također bile uklopljene u srednjovjekovni fortifikacijski sustav Vrsara i dobro su očuvane zajedno sa svojim nazubljenim vrhom.

U Vrsar se smjelo ulaziti samo na dva mjesta, i to isključivo kroz očuvana vrata, a vjerojatno je barem dio zidina na svojemu vrhu imao zubatu krunu (prsobran). One su vrsarsko područje dijelile na gradsko i izvangradsko. O važnosti gradskih zidina svjedoče i pravna pravila:

Naređujemo stoga da se, među ostalim, nitko ne drzne, neovisno o tome kakva je stupnja, stanja, statusa, bacati ili dati da se bacaju ili odlagati [na njih] izmetine bilo kakve vrste, kako unutar toga Kaštela Vrsar tako i izvan [gradskih] vrata, ali ni uokolo zidina, te podalje od njih na javne ceste, nego ih treba odnijeti na mjesto gdje ne predstavljaju smetnju, kao gore, pod prijetnjom kazne za one koji postupe protivno, povrh toga što će ih morati očistiti o svojemu trošku, od osam lira za svakog i svaki put, i polovica se daje optužitelju, a ostatak prema našoj prosudbi.

Sva ona mjesta i predjeli koji su prazni, a nalaze se unutar zidina ovoga Kaštela na bilo kojoj lokaciji te kakva god da su stanja i oblika, moraju biti i podrazumijeva se da su slobodni i lišeni svakoga pravnoga razloga i vlasništva naše biskupije te se prema našoj prosudbi dodjeljuju onome tko udovolji [traženim] pretpostavkama.

Isto tako, glede prethodno rečenih slučajeva i drugih većih [slučajeva], zapovijedamo da se nitko ne drzne unutar zidina pokriti kuće slamom, pod prijetnjom kazne [njihova] oduzimanja, kako pravnoga temelja korištenja zemljišta tako i svih već učinjenih troškova te vrijednosti radova i [uloženog] materijala, te se ona mora uništiti, a zatim će se to mjesto dati drugima koji će postupiti kao i gore te će podići lijepu i primjerenu gradnju zidova i krova. 

Glede svake krađe zbog koje se pribjegne nasilju ili nastupi uništenje zidina, određujemo da će kazna biti uvećana sve do uključno smrti, prema našoj prosudbi.