Vrsar, Istra, službeni site turističke zajednice Vrsar

Službene informacije Turističke
zajednice Vrsara

“Goložece di Orsera” od 21. do 28.9.2019.

Istinske hedoniste i gurmane te ljubitelje autohtonih istarskih delicija i dobre kapljice ovog će rujna putevi odvesti u Vrsar.

Više

JAVNI POZIV  ZA PODNOŠENJE ZAHTJEVA ZA DODJELU POTPORE MANIFESTACIJAMA U 2020. GODINI

Turistička zajednica općine Vrsar u postupku sastavljanja Programa rada i financijskog plana za 2020. godinu objavljuje 

JAVNI POZIV  ZA PODNOŠENJE ZAHTJEVA ZA DODJELU POTPORE MANIFESTACIJAMA 

U 2020. GODINI

Više

Ocean Lava Triathlon Vrsar-Croatia, 25.-27. listopad 2019.

Dolaskom jeseni započinje sezona vrhunskih sportskih događanja. Ocean Lava Triatlon uvjerit će vas da je tome tako.

Više

Kulturno povijesne znamenitosti u Vrsaru

Naziv Vrsar (tal. Orsera) vrlo je star. U srednjovjekovnim, latinskim dokumentima, ime našega gradića nalazimo u raznim varijantama: Ursaria, Ursarium, Vrsarium, Orsaria…

Više

Casanova Tour

Giacomo Casanova, najpoznatiji svjetski zavodnik, te njegovi posjeti Vrsaru u doba Vrsarske grofovije poslužili su kao inspiracija za Casanova tour. 

Više

Potraži smještaj

VRSARSKE ŠETNICE

Vrsar ima jednu od najljepših mreža uređenih šetnica u Istri koje su u suvremenosti nadopunjene promišljenom izgradnjom vidikovaca i održavanjem manifestacija na njima. 

Stara gradska jezgra Vrsara premrežena je uskim i tipično srednjovjekovnim uličicama od kojih svaka u nekom svojemu dijelu otvara nov ambijent trga, balkona, tradicijske arhitekture, skučenosti ili vizure, bilo one starogradske bilo morske. Neke su popločene kamenom, neke imaju oblik stubišta, a neke su vrlo strme te se u njima ogleda istaknutost položaja gradske jezgre. Šetnice na sjevernim padinama vrsarskoga brijega vode kroz povijesni kamenolom čije će tragove, kao i trgove nekadašnje eksploatacije, dokoni putnik zamijetiti tek ako pažljivije pogleda ovdašnje tragove kamena i stijena.

Posebno su zanimljive šetnice uz more (lungomare) koje gotovo u cijelosti, od Valkanele pa do Koversade, prate prirodnu fizionomiju obale protežući se kroz sredozemni vegetacijski ambijent hrasta crnike.

Vrsarskim šetnicama uz more moguće je proći različitim vrsarskim sredinama, počevši od one luksuznije u marini, preko ribarskoga sidrišta, do vrsarskih plaža podno apartmanskih kompleksa pa sve do Petalona i u nastavku naturističkog odredišta Koversade. Krene li se iz vrsarske marine prema sjeveru, nezaobilazan je napušteni kamenolom Montraker, vrsarske plaže koje gledaju na male otočiće smještene pred Valkanelom i Funtanom, a šetnice dalje vode prema dijelu obale koji se tijekom povijesti nazivao in Fiabam. Dio tih šetnica čini i stari put za Fuškulin koji se proteže od lokve Flaban do Svetog Andrije.

Posebno su zanimljive otočne šetnice na Svetome Jurju koje su pomno uređene i održavane . Riječ je o prirodnim šetnicama bez ikakve artificijelne intervencije u prostoru koje se tek primjereno održavaju prohodnima. Šetnice se protežu od crkve svetoga Jurja prema otočkome vrhu, od Svetoga Jurja do krajnjeg otočnoga juga, ali i duž cjelokupne njegove otočne obale, odakle puca prekrasan i širok pogled na morska prostranstva vrsarskog akvatorija, ali i na jedinstvenu vizuru vrsarskoga staroga grada.