Vrsar, Istra, službeni site turističke zajednice Vrsar

Službene informacije Turističke
zajednice Vrsara

Casanova Tour

Giacomo Casanova, najpoznatiji svjetski zavodnik, te njegovi posjeti Vrsaru u doba Vrsarske grofovije poslužili su kao inspiracija za Casanova tour. 

Više

Kulturno povijesne znamenitosti u Vrsaru

Naziv Vrsar (tal. Orsera) vrlo je star. U srednjovjekovnim, latinskim dokumentima, ime našega gradića nalazimo u raznim varijantama: Ursaria, Ursarium, Vrsarium, Orsaria…

Više

Bogata tradicija kulinarstva

U Vrsaru se svi mirisi i okusi stapaju kao skladna uvertira u  prepoznatljivu gastronomiju Istre. Morski plodovi, riba na žaru i mesni specijaliteti ljupkih restorana i autentičnih konoba mali su dio velikog gurmanskog doživljaja koji Vrsar pruža.

Više

Sport, priroda, aktivnosti…

Široka je lepeza sportova i aktivnosti, od tenisa, nogometa, odbojke, košarke pa do boćanja i minigolfa.

Više

Prirodne ljepote

Od jadranske obale pa do nizinskih i blago brdovitih reljefa u zaleđu, prirodna blaga Vrsara i okolice vrelo su inspiracije putnicima željnim odmora i opuštanja.

Više

Potraži smještaj

VRSARSKE ŠETNICE

Vrsar ima jednu od najljepših mreža uređenih šetnica u Istri koje su u suvremenosti nadopunjene promišljenom izgradnjom vidikovaca i održavanjem manifestacija na njima. 

Stara gradska jezgra Vrsara premrežena je uskim i tipično srednjovjekovnim uličicama od kojih svaka u nekom svojemu dijelu otvara nov ambijent trga, balkona, tradicijske arhitekture, skučenosti ili vizure, bilo one starogradske bilo morske. Neke su popločene kamenom, neke imaju oblik stubišta, a neke su vrlo strme te se u njima ogleda istaknutost položaja gradske jezgre. Šetnice na sjevernim padinama vrsarskoga brijega vode kroz povijesni kamenolom čije će tragove, kao i trgove nekadašnje eksploatacije, dokoni putnik zamijetiti tek ako pažljivije pogleda ovdašnje tragove kamena i stijena.

Posebno su zanimljive šetnice uz more (lungomare) koje gotovo u cijelosti, od Valkanele pa do Koversade, prate prirodnu fizionomiju obale protežući se kroz sredozemni vegetacijski ambijent hrasta crnike.

Vrsarskim šetnicama uz more moguće je proći različitim vrsarskim sredinama, počevši od one luksuznije u marini, preko ribarskoga sidrišta, do vrsarskih plaža podno apartmanskih kompleksa pa sve do Petalona i u nastavku naturističkog odredišta Koversade. Krene li se iz vrsarske marine prema sjeveru, nezaobilazan je napušteni kamenolom Montraker, vrsarske plaže koje gledaju na male otočiće smještene pred Valkanelom i Funtanom, a šetnice dalje vode prema dijelu obale koji se tijekom povijesti nazivao in Fiabam. Dio tih šetnica čini i stari put za Fuškulin koji se proteže od lokve Flaban do Svetog Andrije.

Posebno su zanimljive otočne šetnice na Svetome Jurju koje su pomno uređene i održavane . Riječ je o prirodnim šetnicama bez ikakve artificijelne intervencije u prostoru koje se tek primjereno održavaju prohodnima. Šetnice se protežu od crkve svetoga Jurja prema otočkome vrhu, od Svetoga Jurja do krajnjeg otočnoga juga, ali i duž cjelokupne njegove otočne obale, odakle puca prekrasan i širok pogled na morska prostranstva vrsarskog akvatorija, ali i na jedinstvenu vizuru vrsarskoga staroga grada.