Vrsar, Istra, službeni site turističke zajednice Vrsar

Službene informacije Turističke
zajednice Vrsara

Tradizione a tavola 15.10.-15.11.2019.

Više

Casanova Tour

Giacomo Casanova, najpoznatiji svjetski zavodnik, te njegovi posjeti Vrsaru u doba Vrsarske grofovije poslužili su kao inspiracija za Casanova tour. 

Više

Ocean Lava Triathlon Vrsar-Croatia, 25.-27. listopad 2019.

Dolaskom jeseni započinje sezona vrhunskih sportskih događanja. Ocean Lava Triatlon uvjerit će vas da je tome tako.

Više

JAVNI POZIV  ZA PODNOŠENJE ZAHTJEVA ZA DODJELU POTPORE MANIFESTACIJAMA U 2020. GODINI

Turistička zajednica općine Vrsar u postupku sastavljanja Programa rada i financijskog plana za 2020. godinu objavljuje 

JAVNI POZIV  ZA PODNOŠENJE ZAHTJEVA ZA DODJELU POTPORE MANIFESTACIJAMA 

U 2020. GODINI

Više

Kulturno povijesne znamenitosti u Vrsaru

Naziv Vrsar (tal. Orsera) vrlo je star. U srednjovjekovnim, latinskim dokumentima, ime našega gradića nalazimo u raznim varijantama: Ursaria, Ursarium, Vrsarium, Orsaria…

Više

Potraži smještaj

VRSARSKE SKULPTURE U KAMENU

Vrsar se tijekom povijesti opravdano može nazivati gradom kamena. Dio te kamenarske tradicije Vrsar i danas baštini, ne samo u vidu napuštenih kamenoloma nego i promišljenim postavljanjem te izlaganjem različitih skulptura te drugih predmeta umjetničkog stvaralaštva u kamenu, ponajviše zahvaljujući Međunarodnoj studentskoj kiparskoj školi Montraker.

Šetnja vrsarskom obalom otkriva brojne vezove od kojih je svaki pojedini jedinstven – umjetnički oblikovan vještom rukom kipara. Istovrsni umjetnički izričaji u kamenu nalaze se na nekoliko vrsarskih vidikovaca, na javnim i zelenim površinama, ali i drugdje po Vrsaru. Spomenute skulpture nisu izrađene u Vrsarskom kamenu (Pietra d’Orsera) nego u kamenu tipa Kanfanar, budući da je Vrsarski kamen iznimno tvrd i nepogodan za skulptorski izričaj, ali i zbog činjenice što se na Vrsarštini danas više nigdje ne vadi takav kamen. Umjetnički doživljaj moguće je pronaći svugdje po Vrsaru gdje su postavljene skulpture u kamenu koje većinom potječu iz Međunarodne studentske kiparske škole Montraker. U starom i napuštenom kamenolomu Montraker, po kojemu je škola dobila naziv, svake godine u kolovozu i rujnu studenti i njihovi profesori-mentori te profesionalni klesari izrađuju i predstavljaju skulpture stvarajući jedinstven obrazovno-turistički program u Istri.