Vrsar, Istra, službeni site turističke zajednice Vrsar

Službene informacije Turističke
zajednice Vrsara

Upute za vlasnike kuća za odmor i stanovnike općina i gradova u vezi prijave gostiju u eVisitor sustav

Zbog izvanredne situacije u vezi koronavirusa, registracija u eVisitor sustav je prilagođena za sljedeće kategorije obveznika:

  • – novi korisnici kuća za odmor i
  • – stanovnici općina/gradova koji primaju goste.
Više

Važna obavijest privatnim iznajmljivačima !

Do drugih informacija, mole se iznajmljivači da se pridržavaju sljedećih uputa:

Više

Važna obavijest

U svrhu suzbijanja širenja zaraze koronavirusom, Turistička zajednica općine Vrsar će od 16.03.2020. do daljnjega zatvoriti info punkt i turistički ured.

Više

OTKAZANO !!! Limes Bike tour 25.4.2020.

U moru rekreativnih biciklijada na Istarskom poluotoku sve je značajniji Limes bike tour u organizaciji Turističke zajednice Vrsara. Ova je manifestacija prvenstveno namijenjena obiteljima s djecom, ali otvorena je i za sudionike svih ostalih dobnih skupina.

Više

Casanova Tour

Giacomo Casanova, najpoznatiji svjetski zavodnik, te njegovi posjeti Vrsaru u doba Vrsarske grofovije poslužili su kao inspiracija za Casanova tour. 

Više

Potraži smještaj

VRSARSKE SKULPTURE U KAMENU

Vrsar se tijekom povijesti opravdano može nazivati gradom kamena. Dio te kamenarske tradicije Vrsar i danas baštini, ne samo u vidu napuštenih kamenoloma nego i promišljenim postavljanjem te izlaganjem različitih skulptura te drugih predmeta umjetničkog stvaralaštva u kamenu, ponajviše zahvaljujući Međunarodnoj studentskoj kiparskoj školi Montraker.

Šetnja vrsarskom obalom otkriva brojne vezove od kojih je svaki pojedini jedinstven – umjetnički oblikovan vještom rukom kipara. Istovrsni umjetnički izričaji u kamenu nalaze se na nekoliko vrsarskih vidikovaca, na javnim i zelenim površinama, ali i drugdje po Vrsaru. Spomenute skulpture nisu izrađene u Vrsarskom kamenu (Pietra d’Orsera) nego u kamenu tipa Kanfanar, budući da je Vrsarski kamen iznimno tvrd i nepogodan za skulptorski izričaj, ali i zbog činjenice što se na Vrsarštini danas više nigdje ne vadi takav kamen. Umjetnički doživljaj moguće je pronaći svugdje po Vrsaru gdje su postavljene skulpture u kamenu koje većinom potječu iz Međunarodne studentske kiparske škole Montraker. U starom i napuštenom kamenolomu Montraker, po kojemu je škola dobila naziv, svake godine u kolovozu i rujnu studenti i njihovi profesori-mentori te profesionalni klesari izrađuju i predstavljaju skulpture stvarajući jedinstven obrazovno-turistički program u Istri.