Vrsar, Istra, službeni site turističke zajednice Vrsar

Službene informacije Turističke
zajednice Vrsara

Objavljen javni poziv za uključenje u program certificiranja Eko prijateljskog smještaja Eco Domus

Jedan od općih ciljeva Upravnog odjela za turizam Istarske županije je održivi razvoja turizma u Istri, te razvoj Istre kao kvalitetne turističke destinacije.

Više

Kulturno povijesne znamenitosti u Vrsaru

Naziv Vrsar (tal. Orsera) vrlo je star. U srednjovjekovnim, latinskim dokumentima, ime našega gradića nalazimo u raznim varijantama: Ursaria, Ursarium, Vrsarium, Orsaria…

Više

Casanova Tour

Giacomo Casanova, najpoznatiji svjetski zavodnik, te njegovi posjeti Vrsaru u doba Vrsarske grofovije poslužili su kao inspiracija za Casanova tour. 

Više

Bogata tradicija kulinarstva

U Vrsaru se svi mirisi i okusi stapaju kao skladna uvertira u  prepoznatljivu gastronomiju Istre. Morski plodovi, riba na žaru i mesni specijaliteti ljupkih restorana i autentičnih konoba mali su dio velikog gurmanskog doživljaja koji Vrsar pruža.

Više

Sport, priroda, aktivnosti…

Široka je lepeza sportova i aktivnosti, od tenisa, nogometa, odbojke, košarke pa do boćanja i minigolfa.

Više

Potraži smještaj

VRSARSKE SKULPTURE U KAMENU

Vrsar se tijekom povijesti opravdano može nazivati gradom kamena. Dio te kamenarske tradicije Vrsar i danas baštini, ne samo u vidu napuštenih kamenoloma nego i promišljenim postavljanjem te izlaganjem različitih skulptura te drugih predmeta umjetničkog stvaralaštva u kamenu, ponajviše zahvaljujući Međunarodnoj studentskoj kiparskoj školi Montraker.

Šetnja vrsarskom obalom otkriva brojne vezove od kojih je svaki pojedini jedinstven – umjetnički oblikovan vještom rukom kipara. Istovrsni umjetnički izričaji u kamenu nalaze se na nekoliko vrsarskih vidikovaca, na javnim i zelenim površinama, ali i drugdje po Vrsaru. Spomenute skulpture nisu izrađene u Vrsarskom kamenu (Pietra d’Orsera) nego u kamenu tipa Kanfanar, budući da je Vrsarski kamen iznimno tvrd i nepogodan za skulptorski izričaj, ali i zbog činjenice što se na Vrsarštini danas više nigdje ne vadi takav kamen. Umjetnički doživljaj moguće je pronaći svugdje po Vrsaru gdje su postavljene skulpture u kamenu koje većinom potječu iz Međunarodne studentske kiparske škole Montraker. U starom i napuštenom kamenolomu Montraker, po kojemu je škola dobila naziv, svake godine u kolovozu i rujnu studenti i njihovi profesori-mentori te profesionalni klesari izrađuju i predstavljaju skulpture stvarajući jedinstven obrazovno-turistički program u Istri.