Vrsar, Istra, službeni site turističke zajednice Vrsar

Službene informacije Turističke
zajednice Vrsara

Casanova Tour

Giacomo Casanova, najpoznatiji svjetski zavodnik, te njegovi posjeti Vrsaru u doba Vrsarske grofovije poslužili su kao inspiracija za Casanova tour. 

Više

Kulturno povijesne znamenitosti u Vrsaru

Naziv Vrsar (tal. Orsera) vrlo je star. U srednjovjekovnim, latinskim dokumentima, ime našega gradića nalazimo u raznim varijantama: Ursaria, Ursarium, Vrsarium, Orsaria…

Više

Bogata tradicija kulinarstva

U Vrsaru se svi mirisi i okusi stapaju kao skladna uvertira u  prepoznatljivu gastronomiju Istre. Morski plodovi, riba na žaru i mesni specijaliteti ljupkih restorana i autentičnih konoba mali su dio velikog gurmanskog doživljaja koji Vrsar pruža.

Više

Sport, priroda, aktivnosti…

Široka je lepeza sportova i aktivnosti, od tenisa, nogometa, odbojke, košarke pa do boćanja i minigolfa.

Više

Prirodne ljepote

Od jadranske obale pa do nizinskih i blago brdovitih reljefa u zaleđu, prirodna blaga Vrsara i okolice vrelo su inspiracije putnicima željnim odmora i opuštanja.

Više

Potraži smještaj

VRSARSKE ULICE, STUBIŠTA, USPONI I DIMNJACI

Vrsarski stari grad baštini srednjovjekovni koncept utvrđenoga grada i raster ulica. Njegove su ulice uske, uglavnom nejednolike širine, vrlo krivudave te se provlače gradskim tkivom među brojnim zgradama. Sve vrsarske ulice uspinju se, odnosno spuštaju te slijede prirodnu fizionomiju brežuljka na kojemu je smješten Vrsar. Takav skučeni ambijent čini se kao kakav labirint te svaki ugao, uspon ili križanje s drugom uličicom otvara te otkriva kakav novi arhitektonski detalj (prozor, balkon, stubište, portun ili ulaz), a time i jednu mikroarhitektonsku ambijentalnu cjelinu – za putnika, gosta ili turista svojevrstan izazov i iznenađenje.

Sve vrsarske starogradske ulice završavaju na najvišoj točki kod župne crkve, zvonika i kaštela, a vode od jednih gradskih vrata koja, kako zbiljski tako i simbolično, čine ulaz u ovo skučeno i zanimljivo arhitektonsko i tradicijsko akropolsko urbano tkivo. U Vrsaru se čovjek uspinje ili spušta usponima ili stubištima. Idući prema gradskim vratima, vidikovcima, plažama, pristaništu i marini te prolazeći kamenim stubištima i usponima vrludat će uz prepoznatljivu tradicijsku arhitekturu sjevernoga Jadrana, a tu i tamo otvarat će mu se vizure na vrtove, Montraker, more i otoke, što će doživljaj ove sredine upotpuniti i oplemeniti.

Pogled odozgo na vrsarsku tradicijsku arhitekturu posebno zanimljivim čine vrsarski krovovi i pripadajući im dimnjaci. Poznato je s mnogo mjesta u Istri da su dimnjaci odraz ne samo sloga mjesne tradicijske arhitekture nego i specifičnih klimatskih obilježja nekog naselja ili područja. Tradicijski dimnjaci Vrsara bili su uski i visoki, izrađeni izvorno od kamena, kasnije i od opeke, a njihova vanjska strana redovito je bila ožbukana. Dok u drugim istarskim krajevima vrhovi dimnjaka završavaju piramidalnom konstrukcijom ili krovićem, u Vrsaru su izvedeni isključivo od crepova koji su položeni pod kutom od 45 stupnjeva čineći sljeme. Na vrhu te konstrukcije nalazi se nekoliko horizontalno položenih crepova (ovisno o veličini dimnjaka) koji čine prepreku vjetru i vodi. U jeku mnogih obnova građevina koje su izdanci tradicijske vrsarske arhitekture, mnogi tradicijski dimnjaci nisu obnovljeni u svojoj staroj pojavnosti, ali na nekim mjestima jesu.