Vrsar, Istra, službeni site turističke zajednice Vrsar

Službene informacije Turističke
zajednice Vrsara

“Goložece di Orsera” od 21. do 28.9.2019.

Istinske hedoniste i gurmane te ljubitelje autohtonih istarskih delicija i dobre kapljice ovog će rujna putevi odvesti u Vrsar.

Više

JAVNI POZIV  ZA PODNOŠENJE ZAHTJEVA ZA DODJELU POTPORE MANIFESTACIJAMA U 2020. GODINI

Turistička zajednica općine Vrsar u postupku sastavljanja Programa rada i financijskog plana za 2020. godinu objavljuje 

JAVNI POZIV  ZA PODNOŠENJE ZAHTJEVA ZA DODJELU POTPORE MANIFESTACIJAMA 

U 2020. GODINI

Više

Ocean Lava Triathlon Vrsar-Croatia, 25.-27. listopad 2019.

Dolaskom jeseni započinje sezona vrhunskih sportskih događanja. Ocean Lava Triatlon uvjerit će vas da je tome tako.

Više

Kulturno povijesne znamenitosti u Vrsaru

Naziv Vrsar (tal. Orsera) vrlo je star. U srednjovjekovnim, latinskim dokumentima, ime našega gradića nalazimo u raznim varijantama: Ursaria, Ursarium, Vrsarium, Orsaria…

Više

Casanova Tour

Giacomo Casanova, najpoznatiji svjetski zavodnik, te njegovi posjeti Vrsaru u doba Vrsarske grofovije poslužili su kao inspiracija za Casanova tour. 

Više

Potraži smještaj

VRSARSKE ULICE, STUBIŠTA, USPONI I DIMNJACI

Vrsarski stari grad baštini srednjovjekovni koncept utvrđenoga grada i raster ulica. Njegove su ulice uske, uglavnom nejednolike širine, vrlo krivudave te se provlače gradskim tkivom među brojnim zgradama. Sve vrsarske ulice uspinju se, odnosno spuštaju te slijede prirodnu fizionomiju brežuljka na kojemu je smješten Vrsar. Takav skučeni ambijent čini se kao kakav labirint te svaki ugao, uspon ili križanje s drugom uličicom otvara te otkriva kakav novi arhitektonski detalj (prozor, balkon, stubište, portun ili ulaz), a time i jednu mikroarhitektonsku ambijentalnu cjelinu – za putnika, gosta ili turista svojevrstan izazov i iznenađenje.

Sve vrsarske starogradske ulice završavaju na najvišoj točki kod župne crkve, zvonika i kaštela, a vode od jednih gradskih vrata koja, kako zbiljski tako i simbolično, čine ulaz u ovo skučeno i zanimljivo arhitektonsko i tradicijsko akropolsko urbano tkivo. U Vrsaru se čovjek uspinje ili spušta usponima ili stubištima. Idući prema gradskim vratima, vidikovcima, plažama, pristaništu i marini te prolazeći kamenim stubištima i usponima vrludat će uz prepoznatljivu tradicijsku arhitekturu sjevernoga Jadrana, a tu i tamo otvarat će mu se vizure na vrtove, Montraker, more i otoke, što će doživljaj ove sredine upotpuniti i oplemeniti.

Pogled odozgo na vrsarsku tradicijsku arhitekturu posebno zanimljivim čine vrsarski krovovi i pripadajući im dimnjaci. Poznato je s mnogo mjesta u Istri da su dimnjaci odraz ne samo sloga mjesne tradicijske arhitekture nego i specifičnih klimatskih obilježja nekog naselja ili područja. Tradicijski dimnjaci Vrsara bili su uski i visoki, izrađeni izvorno od kamena, kasnije i od opeke, a njihova vanjska strana redovito je bila ožbukana. Dok u drugim istarskim krajevima vrhovi dimnjaka završavaju piramidalnom konstrukcijom ili krovićem, u Vrsaru su izvedeni isključivo od crepova koji su položeni pod kutom od 45 stupnjeva čineći sljeme. Na vrhu te konstrukcije nalazi se nekoliko horizontalno položenih crepova (ovisno o veličini dimnjaka) koji čine prepreku vjetru i vodi. U jeku mnogih obnova građevina koje su izdanci tradicijske vrsarske arhitekture, mnogi tradicijski dimnjaci nisu obnovljeni u svojoj staroj pojavnosti, ali na nekim mjestima jesu.