Vrsar, Istra, službeni site turističke zajednice Vrsar

Službene informacije Turističke
zajednice Vrsara

Limes Bike tour 25.4.2020.

U moru rekreativnih biciklijada na Istarskom poluotoku sve je značajniji Limes bike tour u organizaciji Turističke zajednice Vrsara. Ova je manifestacija prvenstveno namijenjena obiteljima s djecom, ali otvorena je i za sudionike svih ostalih dobnih skupina.

Više

Tenis – Ljepote bijelog sporta

Vrsar je domaćin teniskih turnira, a rekreativni tenisači iz brojnih europskih zemalja već ga desetljećima prepoznaju kao destinaciju u kojoj će se opušteno i slobodno prepustiti blagodatima bijelog sporta.

Više

Casanova Tour

Giacomo Casanova, najpoznatiji svjetski zavodnik, te njegovi posjeti Vrsaru u doba Vrsarske grofovije poslužili su kao inspiracija za Casanova tour. 

Više

Ocean Lava Triathlon Vrsar-Croatia, 23.-25. listopad 2020.

Dolaskom jeseni započinje sezona vrhunskih sportskih događanja. Ocean Lava Triatlon uvjerit će vas da je tome tako.

Više

Kulturno povijesne znamenitosti u Vrsaru

Naziv Vrsar (tal. Orsera) vrlo je star. U srednjovjekovnim, latinskim dokumentima, ime našega gradića nalazimo u raznim varijantama: Ursaria, Ursarium, Vrsarium, Orsaria…

Više

Potraži smještaj

CRKVA SVETOG PETRA OD FLABANA

Današnja crkva svetog Petra podignuta je 1900. godine na mjestu starije, tada nepostojeće crkve istoga titulara. U isto je vrijeme izgrađeno i vrsarsko groblje, nastalo nasipavanjem zemlje iz depresije s njegove sjeverne strane, a koja je nastala upravo uslijed sustavnog odvoženja zemlje. Uz naziv titulara crkve spominje se i od Flabana, što je spomen obližnje lokve koja ima naziv Flaban te je jedno od markantnijih prirodnih obilježja Vrsara.

Na mjestu današnjega vrsarskoga groblja nalazile su se tijekom povijesti dvije crkve. Starija crkva pribraja se skupini romaničkih crkava u Istri, a njezin najstariji diplomatički trag nalazi u vrijeme porečkog biskupa Otona (1256.-1282.) koji ju je dao u posjed Petru iz Vrsara. Ova crkva spominje se 1293. godine kao S. Pietro in Lozio, pri čemu naznaku Lozio treba povezati s obližnjom lokvom (danas se nalazi s druge strane prometnice) koja se spominje u najstarijim očuvanim diplomatičkim svjedočanstvima o Vrsaru i Vrsarštini (lat. lozio→hrv. lokva). Crkva svetog Petra spominje se na Katastiku svih dobara Porečke biskupije (Catasto di tutti beni dell’episcopato di Parenzo) u obliku in Fiabam. Cijeli obalni pojas na kojemu se crkva nalazila tijekom XVI. stoljeća nazivao se Fiabam, a ovaj je naziv protegnut na obližnju prastaru lokvu. Crkva je zasigurno bila poznata po blizini ove velike lokve koja je gotovo tisuću godina imala veliko značenje. U kasnijim stoljećima crkva je bila napuštena i u cijelosti uništena tako da joj u Franciskanskom katastru iz 1820. godine nema spomena, premda se obližnja lokva Flaban uredno bilježi.

Današnja crkva svetog Petra podignuta je 1900. godine na mjestu starije, tada nepostojeće crkve istoga titulara. U isto je vrijeme izgrađeno i vrsarsko groblje, nastalo nasipavanjem zemlje iz depresije s njegove sjeverne strane, a koja je nastala upravo uslijed sustavnog odvoženja zemlje. Uz naziv titulara crkve spominje se i od Flabana, što je spomen obližnje lokve koja ima naziv Flaban te je jedno od markantnijih prirodnih obilježja Vrsara. Riječ je o maloj pačetvorinastoj i jednooltarnoj crkvi s malom kamenom preslicom na pročelju i jednim postavljenim zvonom. Na putu od ulaza na groblje prema crkvi postavljen je veliki kameni križ.