Vrsar, Istra, službeni site turističke zajednice Vrsar

Službene informacije Turističke
zajednice Vrsara

Besplatno klizalište i zabavni program u starogradskoj jezgri Vrsara

Drugu godinu zaredom Općina Vrsar-Orsera i Turistička zajednica općine odlučile su na Trgu Degrassi, u samom srcu starogradske jezgre, postaviti klizalište koje će biti otvoreno od 6. prosinca do 6. siječnja.

Više

Casanova Tour

Giacomo Casanova, najpoznatiji svjetski zavodnik, te njegovi posjeti Vrsaru u doba Vrsarske grofovije poslužili su kao inspiracija za Casanova tour. 

Više

Kulturno povijesne znamenitosti u Vrsaru

Naziv Vrsar (tal. Orsera) vrlo je star. U srednjovjekovnim, latinskim dokumentima, ime našega gradića nalazimo u raznim varijantama: Ursaria, Ursarium, Vrsarium, Orsaria…

Više

Bogata tradicija kulinarstva

U Vrsaru se svi mirisi i okusi stapaju kao skladna uvertira u  prepoznatljivu gastronomiju Istre. Morski plodovi, riba na žaru i mesni specijaliteti ljupkih restorana i autentičnih konoba mali su dio velikog gurmanskog doživljaja koji Vrsar pruža.

Više

Sport, priroda, aktivnosti…

Široka je lepeza sportova i aktivnosti, od tenisa, nogometa, odbojke, košarke pa do boćanja i minigolfa.

Više

Potraži smještaj

GRADINA MUKABA

Mukaba je lokalitet i prapovijesna (brončanodobna) gradina na sjevernim obalama Limskog zaljeva. Datira u razdoblje drugog tisućljeća pr. Kr. Smještena je na zapadnome rubu šumskoga područja Kontija, a odlikuje se dijelom očuvanim i razmjerno dobro vidljivim ostacima brončanodobnih fortifikacija i tumula. Radi se i o gotovo idealnom strateškom položaju u prostoru s širokim vidikom u smjeru Vrsara (zapad) i Limskog zaljeva (jug).

Mukaba označava brežuljak na čijem je vrhu podignuta prapovijesna struktura s fortifikacijom i tumulom. Na vrhu gradine, ali i na padinama brežuljka danas se razabiru hrpe kamenja koje je nekada činilo fortifikaciju, a najveća njegova koncentracija (hrpa kamenja) nalazila se na najvišoj točki. Gradina je vjerojatno imala dva prstena bedema koji su bili izrađeni u suhozidnoj tehnici, a zajedno s konfiguracijom terena činili su znatnu prepreku prodoru neprijatelja u naseobinu. Područje je bilo nastanjeno u II. tisućljeću pr. Kr.

Iz 1972. godine potječe sljedeći opis Mukabe: Gornji plato brežuljka širok je svega do 30 m i proteže se od sjeverozapada prema jugoistoku. Najsjeverniji tumul, čini se, nije prekopan i na njemu je nekada postojala triangulacijska točka. Ostala 2 tumula imaju sredinu prekopanu. Pitanje je da li su kopači stigli do grobova. Kod srednjeg tumula je na sjevernoj strani dobro vidljiv dio zida, koji je okruživao tumul. Po visini ima dva reda kamenja. Promjer tumula na oko iznosi do 15 m, a visina do 3 m. Sastojao se od samog kamenja, bez imalo zemlje.

Naseobinsko težište nalazilo se na njezinu vrhu te na padinama neposredno ispod vrha. Na gradini se nalazi vidikovac s izvrsnim i vrlo širokim pogledom na Limski zaljev, područje današnje zračne luke, Vrsar, otoke pred Vrsarom, rovinjsku Svetu Eufemiju, a u zaleđu razabiru se Gradina, Marasi, šumsko područje Kontija koje se pruža prema Kloštru. Nažalost, Mukaba nije istražena ni istraživana, a dijelom je devastirana premda su njezini prapovijesni ostaci i danas itekako vidljivi u krajoliku. U Limskom zaljevu ispod Mukabe nalazilo se ukrcavalište drveta i kamena koje je bilo u funkciji do polovice XX. stoljeća.