Vrsar, Istra, službeni site turističke zajednice Vrsar

Službene informacije Turističke
zajednice Vrsara

“Goložece di Orsera” od 21. do 28.9.2019.

Istinske hedoniste i gurmane te ljubitelje autohtonih istarskih delicija i dobre kapljice ovog će rujna putevi odvesti u Vrsar.

Više

JAVNI POZIV  ZA PODNOŠENJE ZAHTJEVA ZA DODJELU POTPORE MANIFESTACIJAMA U 2020. GODINI

Turistička zajednica općine Vrsar u postupku sastavljanja Programa rada i financijskog plana za 2020. godinu objavljuje 

JAVNI POZIV  ZA PODNOŠENJE ZAHTJEVA ZA DODJELU POTPORE MANIFESTACIJAMA 

U 2020. GODINI

Više

Ocean Lava Triathlon Vrsar-Croatia, 25.-27. listopad 2019.

Dolaskom jeseni započinje sezona vrhunskih sportskih događanja. Ocean Lava Triatlon uvjerit će vas da je tome tako.

Više

Kulturno povijesne znamenitosti u Vrsaru

Naziv Vrsar (tal. Orsera) vrlo je star. U srednjovjekovnim, latinskim dokumentima, ime našega gradića nalazimo u raznim varijantama: Ursaria, Ursarium, Vrsarium, Orsaria…

Više

Casanova Tour

Giacomo Casanova, najpoznatiji svjetski zavodnik, te njegovi posjeti Vrsaru u doba Vrsarske grofovije poslužili su kao inspiracija za Casanova tour. 

Više

Potraži smještaj

ROMANIČKA KULA I CASANOVINO „UTOČIŠTE“

Kula pripada sustavu vrsarskih fortifikacija i jedna je od dviju očuvanih. Izgrađena je u srednjemu vijeku u romaničkome slogu, a obnovljena je 2017. godine. Nakon obnove namijenjena je da posluži kao Casanovino „Utočište“ te suvremeni informacijski i multimedijalni centar koji dokumentira boravak G. Casanove u Vrsaru 40-ih godina XVIII. stoljeća.

Jedna je od znamenitosti Vrsara i njegovo povezivanje s Giacomom Casanovom koji je u dva navrata ovdje boravio. Oba su boravka, prvi 1743., a drugi 1744. godine, bila više posljedica slučajnosti negoli namjere, a dokumentirana su u njegovim „Memoarima“. Kako sam navodi, prvi je put posjetio Vrsar na tri dana u kolovozu 1743. godine, dok je još bio siromašan i neugledan svećenik, dok je drugi put u Vrsar dospio kao vojnik tijekom putovanja s mletačkog otočića Malamocco, kada se njegov brod noću usidrio u vrsarskome pristaništu kako bi uzeo balast. Brod kojim je putovao prevozio je 24 topa i dvije stotine slavonskih vojnika. Casanova Vrsar opisuje kao zapušteno naselje u koje je prvi put došao kao neugledan čovjek, a drugi put neprepoznatljiv – u blistavoj vojničkoj odori te vjerujući da ga nitko neće prepoznati. Zapuštenost i otužnost Vrsara polovicom XVIII. stoljeća ne iznenađuje, budući da je Vrsar tada imao zastarjelo i vrlo rigidno feudalno uređenje, a sama Vrsarska grofovija nije se mogla uklopiti u novovjekovne trendove, osobito u dinamičan i vragolast Casanovin duh. U svojim „Memoarima“ Casanova podrobno opisuje svoj drugi boravak u Vrsaru kada se susreo s mještaninom koji je proteklih 20 godina radio kao besposlen mjesni kirurg, a koji ga je pozvao na doručak pohvalivši se izvrsnim refoškom. Casanovin je prvi dojam bio da ga kirurg želi navesti na kupnju refoška. Pritom treba imati na umu da je proizvodnja vina u Vrsaru bila najvažnija gospodarska grana. U opisanoj epizodi spominje se Casanovina avantura s nekom vrsarskom djevojkom, koja je bila služavka don Girolama, a zahvaljujući tome i nizu slučajnosti spomenuti je kirurg iznenada postao vrlo tražen te se zakratko uspio obogatiti. U spomen na Casanovine boravke, u Vrsaru se održava Casanovafest, festival ljubavi i erotike, erotskih filmova, crteža, fotografija i afrodizijaka.