Tour has been succesfully added to your trip planner!

Informacije za ulazak stranih državljana u Republiku Hrvatsku

Je li sigurno putovati u Hrvatsku?

Hrvatska je otvorena za turiste. Zahtjevi se mogu malo razlikovati ovisno o državi iz koje dolazite, ali države članice EU/EEA imaju slobodu ulaska s valjanom rezervacijom, ako ste iz neke od 10 zemalja u kojima su ograničenja trenutno podignuta, za prelazak granice više nisu potrebni dodatni zahtjevi.

 

Hrvatski državljani

Hrvatski državljani smiju se vratiti u Republiku Hrvatsku, a građani EU mogu se vratiti u svoju zemlju prebivališta. Od 10. svibnja hrvatski građani mogu ući i/ili izaći iz Republike Hrvatske u skladu s definiranim mjerama od strane Tijela za Civilnu zaštitu. Kada postoje valjani razlozi za putovanje koji uključuju bitna poslovna putovanja, strani državljani  kao i državljani koji putuju zbog hitnih osobnih razloga moći će ući u Republiku Hrvatsku u skladu s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo - više detalja u nastavku.

 

Državljani iz zemalja: Češka Republike, Mađarska, Republika Austrija, Republika Estonija, Republika Latvija, Republika Litva, Republika Poljska, Republika Slovenija, Savezna Republika Njemačka i Slovačka Republika

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske je 28. svibnja donio Odluku kojom određene države članice Europske unije (Češka Republike, Mađarska, Republika Austrija, Republika Estonija, Republika Latvija, Republika Litva, Republika Poljska, Republika Slovenija, Savezna Republika Njemačka i Slovačka Republika), čiji državljani zbog zadovoljavajuće epidemiološke situacije, neće morati prilikom ulaska u RH posebno dokazivati razlog svog ulaska (poslovni, gospodarski, turistički itd.), već će moći ulaziti pod jednakim uvjetima kao i prije pojave bolesti COVID-19, ali i nadalje uz epidemiološku kontrolu, i uz obvezu pridržavanja općih i posebnih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Prilikom ulaska u RH državljana tih država članica, evidentirat će se njihov ulazak uz prikupljanje dodatnih podataka (mjesto odredišta, broj mobitela i e-mail adresa), radi eventualne potrebe kontaktiranja iz epidemioloških razloga.

 

Državljani drugih zemalja

Građani iz drugih zemalja EU-a i dalje mogu ući u Hrvatsku, ali će i dalje morati dokazati svoj razlog za ulazak u zemlju (poslovni, ekonomski, turistički ili osobni razlog). Za turistički posjet potrebno je predočiti potvrdu rezervacije smještaja u smještajnom objektu u Hrvatskoj (potvrda, voucher, ugovor o najmu kampa, ugovor o stalnom vezu itd.).

Ostali strani državljani koji namjeravaju prijeći državnu granicu, moraju ispunjavati jedan od sljedećih uvjeta:

1. Posjedovati dokumentaciju koja dokazuje vlasništvo nad nekretninom koja se nalazi u Republici Hrvatskoj ili morskim plovilom (brod, jahta itd.) - (može biti i vlasnik zakupa) ili putuje na sprovod u Republiku Hrvatsku (i posjeduje odgovarajuću dokumentaciju koja to dokazuje). Ako je ispunjen bilo koji od ovih uvjeta, tim stranim državljanima dopušten je prelazak državne granice, registrirani su i zabilježit će se mjesto / adresa gdje će boraviti ili gdje se nalazi nekretnina / plovilo, zajedno s kontakt brojem telefona i vremenom boravka - uključujući datum kada planiraju napustiti Republiku Hrvatsku.

2. Imati dokumentaciju koja dokazuje poziv od strane poslovnog subjekta u Republici Hrvatskoj, razlog zbog kojeg se zahtijeva njihov posjet Republici Hrvatskoj ili poziv na poslovni sastanak. Za ove putnike koji prelaze granicu, potrebno je unijeti mjesto / adresu gdje će boraviti, kontakt broj telefona i trajanje boravka - uključujući datum kada planiraju napustiti Republiku Hrvatsku.

3. Svi ostali strani državljani koji imaju poslovni razlog koji trenutno nije moguće predvidjeti i koji nemaju odgovarajuću dokumentaciju trebaju poslati svoju namjeru prelaska državne granice (ulazak u Republiku Hrvatsku) na e-mail adresu uzg.covid@mup.hri na njihov zahtjev biti će odgovoreno u najkraćem mogućem roku. Također, moguće je ispuniti online obrazac i provjeriti Q&A u vezi s gore navedenim.

 

EnterCroatia
Od 28. svibnja oformljena je nova web stranica EnterCroatia kojoj se može pristupiti putem sljedećeg linka: https://entercroatia.mup.hr/.

EnterCroatia online obrazac omogućuje posjetiteljima da unesu  sve potrebne podatke kako bi se olakšao proces prelaska granice.  

Online obrazac uključuje sve podatke koji se obično traže u postupku prelaska granice i s jednostavnim predočenjem putovnice ili osobne isprave policijskom službeniku na granici, broj ili kod s osobne iskaznice ili putovnice automatski se povezuje sa svim unaprijed unesenim podacima. Na taj se način vrijeme za dovršetak cijelog postupka unosa podataka na granici za svaku pojedinu osobu u bilo kojem vozilu smanjuje na minimum, a protok prometa se povećava.

 Svi posjetitelji koji će ispunjavati online obrazac zaprimiti će e-mail upute koje će uključivati epidemiološke smjernice i informacije koje su trenutno na snazi za posjetitelje koji dolaze Hrvatske.

 Trenutno je stranica dostupna na engleskom i hrvatskom jeziku, ali će uskoro biti dostupna na drugim jezicima kao što su njemački, slovenski, mađarski, češki, slovački, poljski itd., odnosno biti će dostupno 10 različitih jezičnih verzija.

 Napominjemo kako za organizirana putovanja autobusom, obrazac može unaprijed ispuniti agencija koja organizira putovanje, dok osobe koje putuju na redovnim autobusnim linijama moraju ispuniti obrazac ponaosob.

 Obrazac je dostupan i u formatu čitljivom na mobilnim uređajima i kojem se može pristupiti putem istog linka i ispuniti na mobilnom uređaju. U slučaju dodatnih pitanja ili pitanja oko obrasca molimo vas da kontaktirate: entercroatia@mint.hr

 

Jesu li granice otvorene?

U ovom trenu, kao što je gore spomenuto, granice su otvorene u skladu s gore navedenim propisima.

 

Da li je za ulazak u zemlju potreban dokaz o negativnom Covid testu?
Ne, Hrvatska ne zahtijeva Covid testiranje niti dokaz o negativnom testu za ulazak u zemlju.

 

I dalje je potrebno poštovati sigurnosne i higijenske mjere, kao i poštivanje mjera socijalne distance: Najnovije Informacije o Covid-19 i prateće mjere mogu se pronaći na sljedećem linku: https://www.koronavirus.hr dok se  dodatne informacije za posjetitelje mogu pronaći ovdje.

Svi putnici ili građani kojima je dozvoljen ulazak ili povratak u Hrvatsku, u ovom trenutku moraju se pridržavati preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. S obzirom na broj aktivnih slučajeva Covid-19 doveden do minimuma, učestalo se poduzimaju nove mjere i očekujemo daljnje promjene pri otvaranju granica i promjeni protokola tijekom nadolazećih tjedana. Prije putovanja, predlažemo da se obratite lokalnom konzulatu ili veleposlanstvu za najnovije informacije o putovanju i potražite savjet o putovanju u matičnoj zemlji oko izlaska i ponovnog ulaska te kako bi  osigurali da vaše putovanje prati sve aktualne smjernice.