Tour has been succesfully added to your trip planner!

Turistička zajednica općine Vrsar osvojila nagradu za očuvanje, vrednovanje i promociju lokalne gastronomije

U sklopu programa Noći muzeja 27. siječnja 2023. g. u vodnjanskom Ekomuzeju dodijeljene su nagrade INTERNATURAL Slow Food Awardsa. Muzej Istrian de Dignan uključen je u međunarodnu Slow food zajednicu te je osnovao Slow food zajednicu za očuvanje poljoprivredno – prehrambene baštine Istre s ciljem promicanja i očuvanja tradicionalnih resursa Istre. Internatural nagrade se dodjeljuju najboljima u očuvanju, razvoju i promociji lokalne eno- gastro baštine.

Kako stoji u obrazloženju nagrade, Turistička zajednica općine Vrsar izvrstan je primjer vrednovanja lokalne tradicije. Primjer tome je spašavanje od zaborava i valoriziranje recepta za vrsaranske amarete, njihova promocija i uvrštavanje u turistički doživljaj mjesta. Vrsaranski amareti tradicionalna su poslastica vrsarskog područja. Na području Vrsara donedavno su se prostirale brojne plantaže lijeske pa su se i tradicionalni kolačići amareti pripremali s lješnjacima, za razliku od poznatije talijanske inačice, čiji je glavni sastojak badem. Amareti se brzo i lako pripremaju, a recept njihove pripreme otkrile su Nerina Štifanić i Karmen Pilat, prema tradicionalnom receptu iz usmene predaje. Njihov je recept s vremenom postao najrasprostranjeniji recept za pripremu vrsaranskih amareta, neizostavnog kolačića svih blagdanskih prigoda poput Božića, Uskrsa, vjenčanja ili rođendana.

Članovi udruge Agrorovinj i Turističke zajednice Općine Vrsar za posjetitelje su pripremili zanimljive radionice. Posjetitelji su mogli uživati u vrsaranskim amaretima, tradicionalnoj slastici čiji je glavni sastojak lješnjak te u istarskoj supi čije je umijeće pripreme u procesu zaštite Zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske.