Tour has been succesfully added to your trip planner!

Učenje o bioraznolikosti u šumi Kontija

Niz datuma značajnih za zaštitu prirode i bioraznolikost obilježeni su subotnjim programom otvorenim za javnost u šumi Kontija u organizaciji Javne ustanove „Natura Histrica“,  Općine Vrsar-Orsera i  Turističke zajednice općine Vrsar, te u suradnji s Istarskim botaničkim društvom i Udrugom pčelara Pula.

Svjetski dan pčela koji se obilježava svake godine 20. svibnja, Europski dan mreže Natura 2000, te Međunarodni dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj koji se obilježavaju 21 i 22. svibnja bili su povodom za organiziranje aktivnosti u Znanstveno edukativnom centru (ZEC) Kontija.

Djelatnici JU „Natura Histrica“ zainteresiranim posjetiteljima pokazali su različite sastavnice prirode Istre kroz promatranje životinja i biljaka i edukativna predavanja. Posjetitelji su mogli čuti kako se glasa strizibuba, promatrati izbliza punoglavce, zlatne mare,  kukce i paukove, te saznati zanimljive činjenice poput one da je buba-loptica, odnosno podrumska babura zapravo vrsta kopnenog raka.

  Kroz teleobjektiv i dalekosežni mikrofon sudionici su mogli promatrati i osluškivati ptice naše šume, te uz pomoć djelatnika Nature Histrice identificirati ptice koje su vidjeli ili čuli.  Uočeni su zelendur, zeba, žutarica, gavran, crna čiopa. kos, bijela pastirica, golub grivnjaš, galeb kalaukavac i ptice pčelarice.

 

Najveće su zanimanje, a kod nekih i strah, pobudila dva beznoga guštera zmijolika oblika. Saznali smo da ih možemo razlikovati od zmija po očnim kapcima, mnogo dužem repu te tupljem obliku glave. Poput mnogih drugih guštera, u slučaju opasnosti primjenjuju autotomiju, odnosno odbacivanje repa.

Najmlađi su se posjetitelji upustili u crtanje ilustracija oprašivača i raznih bića iz prirode koje su vidjeli golim okom ili povećane pod lupom, te su crteže izložili u umjetničkom kutku.

 

Uz aktivnosti na otvorenome, u Znanstveno-edukativnom centru Kontija održana su predavanja vezana uz bioraznolikost. Kroz predavanje stručnog voditelja  JU „Natura Histrica“ Sandra Dujmovića bolje smo razumjeli važnost oprašivača za proizvodnju hrane i naš opstanak, što se sve radi u svijetu kako bi se očuvali oprašivači i njihova staništa i što sve mi možemo učiniti kako bismo olakšali opstanak oprašivača u koje spadaju pčele, ali i mnoge druge vrste poput nekih vrsta muha, leptiri, moljci i ose.

U nastavku, Slavko Brana iz Istarskog botaničkog društva tijekom predavanja „Zeleni napadaju- invazivne biljne vrste u Istri“ nam je ilustrirao koje su sve invazivne vrste dospjele u naš zavičaj te kako negativno utječu na bioraznolikost, zdravlje ljudi ili pričinjavaju ekonomsku štetu na području na kojem su unesene, pa se zbog toga i smatraju invazivnim vrstama.

  

Ovogodišnji dan bioraznolikosti održao se pod geslom „Od dogovora do djelovanja: Obnovimo bioraznolikost“ čime se željelo naglasiti da se bioraznolikošću ne bave samo stručnjaci,  već se svi mogu uključiti i pomoći da se negativan trend gubitka raznolikosti uspori i zaustavi.

U duhu očuvanja i poštovanja prirode, posjetitelji su na aktivnosti stigli pješke ili električnim vlakom koji je prevozio putnike od Kloštra do ZEC-a Kontija, kako se ne bi kršila zabrana prometovanja osobnim vozilima kroz šumu.

 

Organizatori Javna ustanova „Natura Histrica“, Općina Vrsar – Orsera i partner Turistička zajednica općine Vrsar zahvaljuju svim posjetiteljima na dolasku i interesu za očuvanje bioraznolikosti.