Novosti

Sukladno Zakonu o turističkoj pristojbi (NN 52/19, 32/20 i 42/20) i temeljem Pravilnika o najvišem i najnižem iznosu turističke pristojbe (NN 71/19) Županijska skupština Istarske županije donijela je dana 20. prosinca 2022. godine  Odluku o visini turističke pristojbe za općine i gradove na području Istarske županije za 2024. godinu., koja se počinje primjenjivati od 01. siječnja 2024. godine.

IZNOS TURISTIČKE PRISTOJBE ZA 2024. GODINU ZA OPĆINU VRSAR

ODLUKA O VISINI TURISTIČKE PRISTOJBE ZA OPĆINE I GRADOVE NA PODRUČJU ISTRASKE ŽUPANIJE ZA 2024. GODINU

 

 

 

UPUTE IZNAJMLJIVAČIMA SOBA, APARTMANA I KUĆA
ZA ODMOR

Dragi iznajmljivači,

Turistička zajednica općine Vrsar pripremila je knjižicu s uputama za iznajmljivače soba, apartmana i kuća za odmor. Knjižicu možete preuzeti OVDJE

______________________________________________________________

Novo online izdanje časopisa Apartman Plus - specijaliziranog za pružatelje ugostiteljskih usluga smještaja u domaćinstvu!

Dragi iznajmljivači,

preuzmite novo online izdanje časopisa Apartman Plus – specijaliziranog za pružatelje ugostiteljskih usluga smještaja u domaćinstvu!

Turistička zajednica općine Vrsar omogućila je iznajmljivačima s područja općine Vrsar besplatan pristup online časopisu Apartman Plus.

TEME BROJA:

- kako prepoznati lažne novčanice,
- jedinstveni registar iznajmljivača u cijeloj Europskoj uniji,
- kako napraviti savršenu knjigu dobrodošlice namijenjenu gostima,
- predložak za korištenje parkirališta 

 

Svi iznajmljivači s područja općine Vrsar  imaju pravo na:

-e-časopis

-besplatno savjetovanje e-mailom za sve iznajmljivače: interligo@interligo.hr

Pristupnu lozinku za besplatno čitanje časopisa, možete zatražiti u uredu TZ općine Vrsar.

_______________________________________________________________________________

Turistička zajednica općine Vrsar uvodi besplatnu aplikaciju za olakšanu prijavu gostiju 

Turistička zajednica općine Vrsar poziva privatne iznajmljivače sa područja općine Vrsar na službeno predstavljanje mobilne aplikacije mVisitor .

Predstavljanje će se održati u četvrtak, 02. ožujka 2023. u 17:00 sati, u maloj dvorani Sportske dvorane Saline (Petalon 1F, Vrsar).

Naime, Turistička zajednica općine Vrsar omogućila je besplatno korištenje mobilne aplikacije mVisitor svim privatnim iznajmljivačima koji posluju na području općine Vrsar.   

Preuzimanjem aplikacije na mobilni uređaj iznajmljivači mogu na jednostavan način izvršiti prijavu svojih gostiju, digitalnim iščitavanjem osobnih dokumenata te automatskim prosljeđivanjem podataka u nacionalni sustav za prijavu turista eVisitor.

Putem mVisitor aplikacije iznajmljivači će od TZO Vrsar primati važne administrativne obavijesti ali i informacije o novostima u destinaciji, a korištenje je besplatno za sve  iznajmljivače koji posluju na području općine Vrsar.

 

„Uloga Turističke zajednice općine Vrsar je stvaranje ujednačene platforme putem koje su naši iznajmljivači povezani, educirani i informirani, jer nam je zajednički cilj stvaranje kvalitetne turističke ponude kojom ćemo ujedno profilirati destinaciju kao mjesto izvrsnosti. Istaknula je dr. sc. Klara Trošt Lesić, direktorica TZO Vrsar.

 

mVisitor sustav nastavak je digitalizacije određenih procesa u turizmu, a osnovne karakteristike sustava su sljedeće:

Sustav mVisitor se sastoji do tri modula:

Ovu aplikaciju kreirala je tvrtka Intersoft Technologies d.o.o. iz Pule kao nastavak digitalizacije procesa u turizmu, a sve u skladu sa nastojanjem Europske Komisije u cilju digitalne transformacije.

Ispred tvrtke Intersoft Technologies d.o.o. koje je aplikaciju razvilo, direktor Dean Verbanac je izjavio: „Sustav mVisitor produkt je brojnih razgovora sa TZ-ima i iznajmljivačima, a daje rješenje na neke od ključnih problema koje isti danas imaju. Prvenstveno smo se vodili time da poboljšamo komunikaciju TZ-a i iznajmljivača, a nakon toga da iznajmljivaču olakšamo, pojednostavimo i ubrzamo proces prijave gostiju. Uspjeli smo u oba segmenta što potvrđuje i oduševljenje iznajmljivača koji su već krenuli sa korištenjem mVisitor-a“.

Bitno je napomenuti da je korištenje aplikacije mVisitor za iznajmljivače  općine Vrsar potpuno besplatno, te je isti usklađen i odobren od strane Hrvatske Turističke Zajednice.  Više informacija o samom sustavu moguće je pronaći na web stranici https://mVisitor.hr

Kako bi prilikom predstavljanja aplikacije odmah pokrenuli i instalirali aplikaciju mVisitor na vlastitom mobilnom uređaju, iz TZO Vrsar poručuju kako je potrebno ponijeti potrebne podatke: OIB i lozinku za prijavu u eVisitor (nalazi se na TAN listi). Nakon pokretanja aplikacije  mVisitor  TAN lista više neće biti potrebna.

 

Prijave za sudjelovanje primaju se  do sutra  (01. ožujka) na email info@infovrsar.com ili na tel. 052/441 746.

_________________________________________________________________

 

FINANCIJSKE OBAVEZE ZA PRIVATNE IZNAJMLJIVAČE S PODRUČJA OPĆINE VRSAR ZA 2023. GODINU

Svjesni truda kojega iznajmljivači obiteljskoga smještaja na području općine Vrsar ulažu u unaprjeđenje kvalitete smještaja, održavanja i prodaje, pripremili smo infografiku kako bismo im olakšali praćenje svih financijskih obveza za 2023. godinu. U infografici su objašnjena tri glavna financijska davanja za tekuću godinu, a za što su posebno dizajnirane kućice u kojima se mogu označiti izvršene uplate. Za svaku transakciju navedene su informacije o primatelju, modelu plaćanja, IBAN-u računa te pozivu na broj. Također, navedeno je i gdje se nalaze uplatnice, odnosno mogu li se kreirati u sustavu eVisitor ili ih je potrebno samostalno ispuniti. Svim iznajmljivačima koji posluju na području općine Vrsar, upute će biti poslane poštom, no moguće ih je preuzeti i klikom na link.

_________________________________________________________________

ROK ZA PREDAJU TZ2 OBRASCA DO 15.1.2023. GODINE 

Poštovani iznajmljivači, pružatelji ugostiteljskih usluga u domaćinstvu, 

podsjećamo Vas na zakonsku obvezu slanja TZ 2 obrasca nadležnoj Poreznoj upravi, najkasnije do 15. siječnja 2023. godine

UPUTE ZA ISPUNJAVANJE SU SLIJEDEĆE:

-Šifra općine Vrsar: 05169

-Navesti razdoblje od 1.1. do 31.12.2023.

-Upisati ukupan broj osnovnih kreveta i navesti iznos od 5,97 eur (45,00 kuna) po osnovnom krevetu.

-Ako imate pomoćne krevete, upisati njihov broj i navesti iznos od 2,99 eur (22,50 kuna) po krevetu.

-Pod način plaćanja zaokružiti hoćete li platiti jednokratno do 31.7., ili obročno (u 3 rate do 31.7.,31.8. i 30.9.)

-U zadnjoj rubrici navedite ukupan primitak iz evidencije prometa za 2022. godinu.

TZ 2 obrazac predaje se u nadležnu Ispostavu Porezne uprave.
Za obveznike s područja općine Vrsar:

-direktno ili slanje poštom na adresu:

Iznajmljivači s prebivalištem na području općine Vrsar obrasce mogu slati poštom na adresu: POREZNA UPRAVA, ISPOSTAVA POREČ, Mate Vlašića 20, 52440 Poreč.

-putem sustava ePorezna

ili

-mailom.

TZ2 obrazac možete preuzeti OVDJE

Primjer ispunjenog TZ2 obrasca 

NN 148/2022 (16.12.2022.) PRAVILNIK O IZMJENAMA I DOPUNAMA PRAVILNIKA O GODIŠNJEM PAUŠALNOM IZNOSU ČLANARINE ZA OSOBE KOJE PRUŽAJU UGOSTITELJSKE USLUGE U DOMAĆINSTVU I NA OBITELJSKOM POLJOPRIVREDNOM GOSPODARSTVU I O OBRASCIMA TZ ZA PLAĆANJE ČLANARINE TURISTIČKOJ ZAJEDNICI

Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o godišnjem paušalnom iznosu članarine za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu i o obrascima TZ za plaćanje članarine turističkoj zajednici (nn.hr)

______________________________________________________________________________

VISINA TURISTIČKE PRISTOJBE ZA 2023. GODINU 

Sukladno Zakonu o turističkoj pristojbi (NN 52/19, 32/20 i 42/20) i temeljem Pravilnika o najvišem i najnižem iznosu turističke pristojbe (NN 71/19) Županijska skupština Istarske županije donijela je dana 23. studenoga 2021. godine  Odluku o visini turističke pristojbe za općine i gradove na području Istarske županije za 2023. godinu., koja se počinje primjenjivati od 01. siječnja 2023. godine.


Visina turističke pristojbe za osobe koje koriste uslugu noćenja u smještajnom objektu u kojem se obavlja ugostiteljska djelatnost za područje Općine Vrsar iznosi:

Za noćenje u smještajnom objektu iz skupine Kampovi (Kampovi i Kamp odredišta):

Djeca do 12 godina ne plaćaju turističku pristojbu.

Djeca od navršenih 12 godina do 18 godina plaćaju 50 %.

Visina godišnjeg paušalnog iznosa turističke pristojbe za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu ili na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu:

VLASNIK KUĆE, APARTMANA ILI STANA ZA ODMOR

Vlasnik kuće, apartmana ili stana za odmor za sebe i sve osobe koje noće u toj kući, apartmanu ili stanu za odmor koji turističku pristojbu plaćaju po svakom ostvarenom noćenju u iznosu od 1,33 eur (10,00 kn)
za boravke od 15. lipnja do 15. rujna. Vlasnici kuća, apartmana ili stana za odmor za sebe i članove uže obitelji (državljani RH i EU) plaćaju turističku pristojbu umanjenu za 70%.

Visina godišnjeg paušalnog iznosa turističke pristojbe (ukoliko ne plaća po noćenju) koju plaća vlasnik kuće, apartmana ili stana za odmor za sebe i članove uže obitelji (rok uplate do 15. srpnja):

ODLUKA o visini turističke pristojbe po osobi i noćenju i visini godišnjeg paušalnog iznosa
turističke pristojbe za općine i gradove na području Istarske županije za 2023. godinu

___________________________________________________________________________________