Tour has been succesfully added to your trip planner!

Međunarodna kiparska škola Montraker

Ime „kiparski grad“ Vrsar s ponosom nosi. U zapuštenom kamenolomu Montraker svako se ljeto od 1991. godine održava istoimena ljetna kiparska škola.

U ponedjeljak, 31. kolovoza 2020. godine s radom počinje jubilarna 30. međunarodna studentska kiparska škola Montraker.
Ove godine u Montrakeru svoje skulpture neće izraditi studenti nego dva akademska kipara: Peruško Bogdanić i Petar Dolić.

Peruško Bogdanić je dugogodišnji umjetnički direktor Montrakera koji je ujedno bio i mentor studentima sa Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.
Petar Dolić je također dugo godina u Montrakeru u ulozi tehničkog suradnika, pomagao je studentima svojim znanjem i praktičnim radom. Dolić je autor više javnih skulptura.
Ove godine Bogdanić odlazi u mirovinu te je želio Vrsaru ostaviti vrijednu skulpturu. U radu će im pomagati kamenoklesari Deni Krizmanić i Mauricio Matukina.

Posljednjeg dana Montrakera, 12. rujna, održat ćemo susret s bivšim studentima, koji su danas akademski kipari, te ćemo ćuti koliku ulogu je Montraker imao u njihovim umjetničkim putevima.

Posjetitelji mogu pratiti rad kipara radnim danom od 8 – 12 i 16 – 19 sati.
Ne propustite jedinstvenu priliku da svjedočite nastajanju umjetničkih djela iz kamena. 


U današnje vrijeme, u revitaliziranom kamenolomu Montraker, tijekom ljetnih mjeseci održava se međunarodna kiparska škola, čija autorska ostvarenja ostaju Vrsaru, oplemenujući time prostor. Mladi kipari iz Hrvatske i svijeta od 1991. godine nastavljaju vrsarsku tradiciju, pretačući je u originalnu i svježu umjetnost. Na otvorenom prostoru kiparska klesarska škola, pod vodstvom mentora kipara, pruža turistima jedinstveni uvid u obradu kamena koji iz bezličnih blokova, u tri tjedna postaju neobične forme, kamen nadahnut dušom.

Info