ADRILINK - Mreža interpretacijskih centara jadranskih krajolika

Sažetak projekta

Područje ADRION dobro je uhodana turistička destinacija s intenzivnom kratkom ljetnom sezonom, ali turizmom manjeg intenziteta u ostalim dijelovima godine. Međutim, potencijala za razvoj cjelogodišnjih turističkih destinacija ima mnogo, a prirodno, kulturno, povijesno naslijeđe i lokalna stvarnosti mogu igrati važnu ulogu: to je glavni izazov projekta.

Cilj projekta ADRILINK je promocija krajobraznog turizma u Jadranskoj regiji kroz uspostavu mreže interpretacijskih centara za krajolik. Interpretacijski centri za krajolik su čvorišta tematskih puteva i staza koji su digitalno povezani, osiguravaju integrirano upravljanje turističkim uslugama i potiču inovativna rješenja. Kroz valorizaciju prirodnih i kulturnih krajolika kao zajedničkih resursa koji se mogu posjetiti tijekom cijele godine, projektom se razvijaju novi modeli održivog upravljanja turizmom usmjereni na smanjenje sezonalnosti turizma.

 

Promovirajući aktivnosti koje vrednuju prirodnu i kulturnu baštine EU kao ključnog sloj za ljudsku dobrobit, projekt doprinosi jačanju identiteta jadranske regije kao jedinstvene turističke destinacije. Zamišljen je kao "projekt utemeljen u zajednici", gdje je zajednica ključni akter u razmišljanju i preispitivanju vlastitog krajolika, koristeći različite interpretativne ključeve kao što su povijest i umjetnost, kultura, zanati, tradicija za obnovu vlastite prošlosti, razumijevanje sadašnjosti i planiranje budućnosti.

Glavni rezultati ADRILINK-a su: 1. Osnivanje Jadranske mreže za turizam na krajoliku; 2. Zajednička održiva strategija za sustav krajobraznih odredišta na Jadranu; 3. Sustav novih jadranskih ruta i ruta utemeljenih na interpretaciji krajolika; 4. Digitalna platforma i aplikacija za jadranski turizam; 5. 10 LIC-ova opremljenih aplikacijama pametnih tehnologija i inovativnim ICT rješenjima; 6. Organizacija „Dana krajolika“ kao jedinstvenog događaja integriranog kruga duž Jadranske regije.  

 

PARTNERI PROJEKTA: 

VODEĆI PARTNER

Municipality of Jesi, Environment Division Municipality of Jesi

Adresa: Piazza Indipendenza, 1 | 60035 – Jesi, ITALIA

Kontakt osoba: Barbara Calcagni, progettieuropei@comune.jesi.an.it

 

PARTNERI PROJEKTA

 

VIŠE INFORMACIJA

Poziv: ADRION - SECOND CALL FOR PROPOSALS - PRIORITY AXIS 2

Akronim projekta:  ADRILINK

Prioritetna os: 2) Održiva regija

Specifični cilj: Promicanje održive valorizacije i očuvanja prirodne i kulturne baštine kao sredstava rasta na jadransko-jonskom području

Datum početka – završetka: 2020-02-01 – 2022-07-31

Ukupni proračunt: EUR 2,409,446.70

ERDF sufinanciranje: EUR 1,221,732.79

IPAII sufinanciranje: EUR 826,296.90

Web stranica projekta: https://adrilink.adrioninterreg.eu/

Društvene mreže