Tour has been succesfully added to your trip planner!

„Casanovino utočište“

Romanička kula pripada sustavu vrsarskih fortifikacija i jedna je od dviju očuvanih. Izgrađena je u srednjemu vijeku u romaničkome slogu, a obnovljena je 2017. godine. Nakon obnove namijenjena je da posluži kao Casanovino „Utočište“ te suvremeni informacijski i multimedijalni centar koji dokumentira boravak G. Casanove u Vrsaru 40-ih godina XVIII. stoljeća.

Giacomo Casanova

Giacomo Casanova je u dva navrata boravio Vrsaru, 1743 i 1744. godine. Oba boravka je dokumentirao u svojim "Memoarima".

Casanova Tour (3)

Jedna je od znamenitosti Vrsara i njegovo povezivanje s Giacomom Casanovom koji je u dva navrata ovdje boravio. Oba su boravka, prvi 1743., a drugi 1744. godine, bila više posljedica slučajnosti negoli namjere, a dokumentirana su u njegovim „Memoarima“. Kako sam navodi, prvi je put posjetio Vrsar na tri dana u kolovozu 1743. godine, dok je još bio siromašan i neugledan svećenik, dok je drugi put u Vrsar dospio kao vojnik tijekom putovanja s mletačkog otočića Malamocco, kada se njegov brod noću usidrio u vrsarskome pristaništu kako bi uzeo balast. Brod kojim je putovao prevozio je 24 topa i dvije stotine slavonskih vojnika. Casanova Vrsar opisuje kao zapušteno naselje u koje je prvi put došao kao neugledan čovjek, a drugi put neprepoznatljiv – u blistavoj vojničkoj odori te vjerujući da ga nitko neće prepoznati.

Casanova Tour (12)

U opisanoj epizodi spominje se Casanovina avantura s nekom vrsarskom djevojkom, koja je bila služavka don Girolama.

Informacije za posjetitelje

    • RADNO VRIJEME:
    • 9.00 - 12.00
    • 18.00 - 22.00
    • ULAZ SLOBODAN