Maneštra - kraljica istarske kuhinje

MANEŠTRA OD KOROMAČA

 

250 g suhog graha

50 g pešta (kosane slanine i češnjaka)

½ kg krumpira

150 g koromača

suhih kosti za maneštru

svinjski jezik

sol, papar

 

POSTUPAK: Namočiti suhi grah večer prije kuhanja. Očistiti i oprati koromač. Pripremiti pešt: kosati slaninu i češnjak dok se ne dobije kremasta smjesa. U vodi kuhati grah, krumpir, te dodati pešt kad voda zakuha. U međuvremenu prokuhati u posebnom loncu suhe kosti (kako bi eventualne nečistoće ostale u vodi koja se nakon kuhanja baca). Kada su grah i krumpir napola kuhani, u maneštru se dodaju prokuhane suhe kosti, jezik i koromač . Nakon što su svi sastojci kuhani, iz maneštre se izvadi suho meso te se izdvoji od kosti, izvadi se i dio krumpira i graha, koji se zgnječi vilicom (nekadašnji način pasiranja), te se nakon gnječenja vraća u maneštru kako bi ista dobila gustoću. Soliti i popariti, te ostaviti da prokuha još par minuta.

*Druga verzija predviđa kuhanje koromača u posebnoj vodi: koromač se kuha sa strane, te se dodaje u maneštru pri samom kraju kuhanja (da čini još dva buja / da prokuha još dvaput). Na taj se način dobije maneštra blažeg okusa, jer dio gorčine koromača ostane u vodi za kuhanje.

 

ZANIMLJIVOST:  Maneštre, odnosno juhe - variva ili lončanice, osnova su istarske kuhinje koje su othranile mnoge generacije u Istri.  U prošlosti se u maneštre rijetko stavljalo meso, razlog je bila neimaština. Najrjeđe se u maneštri kuhala kost od pršuta, iako se o njoj najviše priča iz jednostavnog razloga što se pršut prodavao za porez, za liječnika, advokata... No, predaja kaže da se je jedna kost koristila u više navrata. Tako se u Istri priča sljedeća pošalica na temu „Suseda biš mi posudila tvoju kost od pršuta ki bin danas kuhala maneštru?“!  Kada je u maneštri bilo meso, onda je svakoj maneštri  bio namijenjen točno određeni dio mesa, tako se u maneštri od koromača kuhao svinjski jezik.

MANEŠTRA OD BOBA

0,5 kg bijelog suhoga graha
200 g mladog boba
2 -3 krumpira
2 šalice domaćih rezanci

ružmarin, lovor, sol, papar

suhe kosti ili koža od slanine ili pancete

POSTUPAK: Namočiti grah večer prije kuhanja. Očistiti i oprati bob. Pripremiti pešt: kosati slaninu i češnjak dok se ne dobije kremasta smjesa. U vodi kuhati grah, krumpir, te kad voda zakuha dodati pešt. Dodaju se začini sol, papar, lovor, ružmarin po vlastitom ukusu. Kada su grah i krumpir gotovo kuhani, u maneštru se dodaje svježi bob koji se s ostalim sastojcima kuha još „malo“. Nakon desetak minuta nakon dodavanja boba u maneštru se dodaje šalica ili dvije domaćih rezanici. Maneštra od boba je tipično proljetna maneštra koju se kuhalo bez mesnih dodataka ili je u nekim slučajevima sadržavla suhe kosti, kožu ili druge svinjske djelove (uši, rep, njušku) koji su bili dio svake maneštre kad su bili dostupni.

 

ZANIMLJIVOST: Maneštre, odnosno juhe variva ili lončanice, osnova su istarske kuhinje koje su othranile mnoge generacije u Istri. O važnosti i učestalosti ovog jela u istarsko svakodnevnici svjedoče mnoge poslovice vezane uz maneštru:

Ne' minestra riscaldada ne' massera ritornada. (Ni podgrijana maneštra ni domaćica. )

Micisia refada xe la minestra riscaldata. (Obnovljeno je prijateljstvo podgrijana maneštra.)

Žlica je gospodarica dobre kužine. (Žlica je gospodarica dobre kuhinje.)

Žlica je za stepliti dušu, pirun je za tilo. (Žlica grije dušu, vilica tijelo.)