Žgvacet s domaćom kokošom i fužima

1 kokoš domaćeg uzgoja
1,5 dcl malvazije
2 glavice luka
1 mrkva
0,5 l povrtne juhe
0,3 dcl maslinovog ulja
0,5 l umaka od rajčice
sol
papar
grančica
ružmarina
5 lovorovih listova

PRIPREMA: Kokoš očistimo, operemo, izrežemo na komade. Mesne komade pržimo na ulju sa svih strana dok ne porumene. Dodajemo sitno sjeckani luk, začinimo solju i pirjamo da luk malo opusti. Dodamo mljeveni papar i oguljenu rajčicu. Kad tekućina ukuha, posipamo brašnom, malo promiješamo i podlijemo s toliko vode da prekrije meso. Umiješamo začine: grančicu ružmarina, bosiljak, peršin, svježe mljeveni papar, dolijemo vino i malo vode, te pustimo da kuha na laganoj vatri dok meso potpuno ne omekša. Uz žgvacet obično poslužujemo domaću tjesteninu - fuže ili palentu.

 

ZANIMLJIVOST: Istarska je prehrana u prošlosti oskudijevala mesom, tako se i kokoš nije jela svakodnevno nego samo u posebnim prilikama, npr. kad bi u kući bila trudnica ili bolesnik i za neke svečane prilike poput Božića ili Uskrsa. Ta se prehrambena navika promijenila s vremenom, te je nakon polovice XX. stoljeća kokošja juha postala nedjeljni obrok.

Posebnost žgvaceta je u prvom dijelu pripreme: u žgvacetu se na maslinovo ulje prvo dodaje meso, a nakon toga luk i ostale namirnice

Hrana 040