Bike

Istra iz godine u godinu postaje prepoznatljivo odredište za bicikliste – bilo za rekreativce ili vrhunske sportaše koji ovdje pristižu na pripreme. Za sve ljubitelje bicikliranja željne uživanja tijekom cijele godine, Vrsar sa svojom zanimljivom okolicom nudi pregršt iznenađenja i predivnih ruta.

Biciklističku avanturu u proljeće i jesen osvježite laganim zalogajem mediteranske kuhinje, a u ljetnim mjesecima skokom u more. Potrebnu energiju u zimskim danima nadoknadit ćete uz ugodno druženje kraj toplog ognjišta i okrijepu u tradicionalnoj istarskoj konobi.

Vožnja Vrsarom kroz stari grad do jednog od brojnih vidikovaca vrijedna je truda – impresivan pogled na brojne otočiće i vrsarski zaljev ostavit će vas bez daha!

 

Krenete li van gradića kojeg je posjećivao i poznati zavodnik Casanova, šumski pejzaži i puteljci odvest će vas do Limskog kanala, poznatog zaštićenog rezervata prirode, ili prema srcu Istre, u njenu unutrašnjost gdje se svakim trenom izmjenjuju vizure ruralnog krajolika isprepletenog maslinicima i vinogradima.

 

Vrsar biciklistima, osim staza, nudi i poseban smještaj u bed&bike hotelima kao i brojne mogućnosti najma bicikla.

Istražite staze koje će vas ostaviti bez daha, uz prirodni rezervat - Limski kanal

Istarsko Proljece (7)

Dobru kombinaciju bicikliranja i osvježenja morskim povjetarcem možete potražiti na tri službene biciklističke staze u okolici Vrsara koje su unificirano označene.Vrsarske bike staze odlikuje vožnja makadamom i šumskim putovima te dijelom asfaltom, a svaka od njih nudi brojna odmorišta gdje možete nešto više saznati o kulturi i povijesti ovog kraja.

Označene biciklističke rute različitih su dužina pa se tako svatko u ovisnosti o svojoj fizičkoj spremi može odlučiti za kratku, kružnu ili dugu stazu.

Najduži biciklistički itinerar vodi vas duž zaštićenih dijelova prirode, uz Limski kanal i kroz šumu Kontiju. Ova je vrsarska staza ujedno i jedina staza u Istri za vožnju isključivo kroz prirodu.

 

Pravila ponašanja:

  1. Vozi samo otvorenim stazama.Poštuj zatvorene ceste i staze (pitaj ako nisi siguran). Izbjegavaj neovlašteni prijelaz preko privatnog posjeda.
  2. Ne ostavljaj tragove. Budi obziran prema tlu ispod kotača. Vozi uz najmanji mogući utjecaj na stazu. Ostani na postojećoj stazi i ne traži nove. Ne sijeci zavoje.
  3. Zadrži nadzor nad biciklom. I trenutak nepažnje može uzrokovati probleme. Poštuj sve uredbe i preporuke o brzini za bicikliste.
  4. Uvijek daj prednost. Najavi svoj dolazak dovoljno rano. Prijateljski pozdrav ili zvonce su uljudbena gesta. Ne plaši druge.
  5. Nikad ne plaši životinje. Svaku životinju uznemiri nenajavljeni dolazak, nagli pokret ili buka. To može biti opasno! Tjeranje stoke u trk i uzbunjivanje divljih životinja ozbiljan je prekršaj.
  6. Planiraj unaprijed. Moraš poznavati svoju opremu, svoje sposobnosti i kraj kroz koji se voziš – pripremi se primjereno. Ni na trenutak ne računaj na druge. Uvijek nosi kacigu i primjerenu sigurnosnu opremu.