Tour has been succesfully added to your trip planner!

Ronjenje

Istra nije lijepa samo u zelenoj brežuljkastoj unutrašnjosti i duž razvedene obale na kojoj borovi dodiruju plavi jadran već i u podmorju što je okružuje. Brojne podvodne plićine, domaći ih zovu “šeke”, sa svojim okomitim stijenama i skrovitim rupama staništa su raznovrsnim ribama i rakovima. Ti “potonuli” ili nikad “izronuli” otoci obrasli su florom i faunom u pravoj raskoši boja.

 

Duž porečkog priobalja od Novigrada na sjeveru do Limskog kanala i Rovinja na jugu, 20-tak je plićina atraktivnih za ronjenje, dubine između 4 i 40 metara. Posebno privlačni su “zidovi”, okomite stijene na šekama kampanil i tempesta, te podmorska spilja na otočiću Banjole kraj Rovinja.

Ronilački centri

 

Znatiželju ronilaca privlači i nekoliko olupina ratnih i putničkih brodova.

1 (103)

ZONE RONJENJA S POSEBNOM DOZVOLOM NA PODRUČJU VRSARA

  • područje NOVIGRAD – olupina broda Coriolanus. Morski pojas širine 300 m oko pozicije 45 19’19″N i 13 25’25″E.

  • područje SV.IVANA NA PUČINI – olupina broda Baron Gautsch. Morski pojas širine 300 m oko pozicije 44 56’25″N i 13 34’43″E.

Za nadzor ronjenja ovlašteni su Lučka kapetanija, Policija i nadzornici ronjenja Ministarstva prosvjete i sporta.

ZONE ZABRANJENE ZA RONJENJE

  • dijelovi unutrašnjih morskih voda koje obuhvaćaju luke, prilaze lukama, sidrišta luka i u područjima gustog prometa.
  • strogi i posebni rezervati u moru, parkovima prirode, te na drugim zaštićenim dijelovima mora i podmorja (Limski zaljev)

Izuzetan ronilački doživljaj noćna su ronjenja te posjeti olupinama potonulih brodova. Na ovom području dvije su zaštićene olupine austro-ugarskog putničkog broda Baron Gautsch i britanskog ratnog broda Coriolanus na kojima je dozvoljeno organizirano ronjenje. Uz individualno ronjenje, po vlastitom izboru, nude se i ronilački izleti iz ronilačkih centara. Smješteni su duž cijelog priobalja poreštine, u turističkim naseljima, neposredno uz hotele, apartmane ili kampove. Imaju svu potrebnu ronilačku opremu, te brodice ili gumenjake za ronilačke izlaske. U nekima je moguća škola ronjenja (CMAS, SSI, PADI).