Vino

Istra je vinorodan kraj. Tu se vinova loza uzgaja još prije Krista. O vinarskoj tradiciji poreštine govori i rimski kameni spomenik (stela) s reljefom berača grozdova iz 75. godine. U Poreču je već krajem 19 st. osnovan Institut za poljoprivredu s vinarskim podrumom. Vina i rakije od grožđanog dropa (tzv. komovice) najčešća su lokalna alkoholna pića. Od bijelih vina ističu se autohtona istarska malvazija, te pinot bijeli i sivi, sauvignon i chardonnay, a od crnih teran, borgonja, merlot, refošk i cabernet, te ružičasta hrvatica. Od desertnih vina poznati su slatka malvazija i muškat (crveni i bijeli, a u posljednje vrijeme sve je veći izbor kvalitetnih lokalnih pjenušaca. U rakije komovice često se dodaje raznog voća ili ljekovitih trava, a najpoznatija je rakija s rudom.

 

MALVAZIJA

“Narodno” vino porečkog kraja. Ljubav prema tom vinu u Istri se prenosi iz generacije u generaciju. Boja mu je žutozelena s karakteristčnim okusom i mirisom, koji podsjeća na bagrem. Pije se uz bijela mesa, ribu i hladna predjela uvijek rashlađeno do 12 st C.

 

 

TERAN

U povijesti proizvodnje crnog vina u Istri i Poreštini ovo je najvažnija sorta. To je autohtona sorta ovoga kraja. Vino je specifično zbog svoje ukupne velike kiseline. Malo je vina u svijetu koja imaju ovakvu kiselost i upravo ovo svojstvo čini da ono djeluje kao eliksir na čovječji organizam. O ljekovitosti Terana znalo se još u rimsko doba. Izvrsno ga je piti uz sva masna jela servirano na temperaturi od 16 st C do 18 st C.

 

CHARDONNAY

Podrijetlo ove sorte je pokrajina Champagne u Francuskoj. Zbog svoje iznvanredne kvalitete ovo je najcjenjenije bijelo vinu u svijetu. Danas se proizvodi na svim kontinentima, a porečko ga je podneblje izvanredno primilo. Vino ima karakterističnu aromu, degustativno lako prepoznatljivu, što daje popularnost ovom vinu. Servira se na temperaturi od 12 st. C uz bijela mesa i ribu.

 

REFOŠK
Crna sorta vinove loze (Vitis Vinifera L. cv. Refošk) koja potječe iz crnomorskoga bazena, a pripada skupini Pontica. Njezine se inačice nalaze u Furlaniji, na Krasu i u Istri. Smatra se jednogodišnjim vinom, iako se sve više proizvođača odlučuje za njegovo starenje. Jednogodišnje vino ima ljubičastocrvenu boju, gotovo crnu, s karakterističnim crvenoljubičastim rubom, izvanredno svježa mirisa koji podsjeća na maline i višnje te neke začine (klek). Okus mu je bogat i ekstraktan. Odležano vino ima naglašen voćni okus s karakterističnom, malo povećanom kiselošću. U prosjeku doseže oko 11vol.% alkohola.

PINOT BIJELI

Ovo je sorta koja se uzgaja u kontinentalnom dijelu Evrope a izvrsno se udomaćila u porečkom vinogorju te daje izvanredno vino s nešto više alkohola i tamnije boje. Vino ima karakterističan miris, koji podsjeća na badem. Servira se na temperaturi od 12 st C uz ribu i bijela mesa.

MERLOT 

Ova je Francuska sorta podrijetlom iz Boredauxa poznata u svijetu kao sirovina za proizvodnju najkvalitetnijih crnih vina. U porečkom vinogorju zasađena početkom 70-ih godina i tako se udomaćila da je ovo sada najtraženije crno vino našeg vinogorja. Vino je redovito visoke kvalitete s karakterističnom rosrtnom aromom. Rado se pije uz jela od divljači i tamnih mesa. Temperatura serviranja mora biti nešto niža od okolne temperature ali ne ispod 15 st C i iznad 25 st C.

SLATKA MALVAZIJA

Malvazija je tradicionalna sorta ovoga kraja. Grožđe za ovo vino bere se mjesec dana kasnije od normalne berbe. Tako prezrelo grožđe na porečkom suncu služi za proizvodnju vina koje je puno ekstraktrivno sa 16 vol % alkohola i 8% neprevrelog šećera. Preporučjue se uz desertna jela, servirana pri temperaturi između 14 st i 16 st C.

CABERNET SAUVIGNON

Sorta koja je glavni nosilac kvalitete kod čuvenih vina iz Bordeauxa. Proizvodi se u svim vinogradskim zemljama svijeta i svagdje daje vina najviše kvalitete. I u porečkom vinogorju daje iizvanredna vina koja su dobila najveća priznanja. Ovaj “kralj” crnog vina pije se 4 stupnja niže od okolne temperature, ali ne niže od 15 st C niti više od 25 st C, naročito prija uz tamnija mesa i divljač.

PINOT SIVI (Rulander)

Pinot sivi je vino s izvanrednom kvalitetom. Ono je harmonično, blago zbog nižeg sadržaja kiseline i prijatne arome. Ovo je sorta sjevernjačkih zona pa u porečkom kraju daje vino s višim alkoholom i većom obojenošću. Danas je to najpopularnija sorta u Hrvatskoj. Servira se na temperaturi od 12 st. C.

BORGONJA 

Malo je znano da ova sorta daje vino poznato u Francuskoj po imenu Baujolais. U porečko vinogorje ova je sorta prenesena iz Francuske u 18. stoljeću za vrijeme Napoleona. Proizvođači su ove sorte rado prihvatili, a ona im njihov trud obilato vraća. Vino borgonja crvene je boje, izrazito vinskog mirisa i veoma harmonično. Niski sadržaj alkohola i srednja kiselost daje pitkost i mogućnost ovom vinuda se prilagođuje uz razna jela, pa čak i ona koja idu uz bijela vina. Servisa se na temperaturi od 15 st C do 18 st C.

 

BARRIQUE 

Ovo je kompozicija vina Merlota i Caberneta Sauvignona u točno određenim omjerima. Vino je odloženo u novim hrastovim bačvama. U najkvalitetnijoj ponudi crnih vina danas u svijetu gospodare Barique vina. Domovina ovih vina je Bordeaux u Francuskoj, a danas se proizvode na svim kontinentima. Servirati na temperaturi malo nižoj od okoline, ali ne ispod 15 st C i iznad 25 st C. Ova vina pristaju uz jela od tamnog mesa i divljači, a vrhunski užitak pružaju uz sireve.

 

MUŠKAT CRVENI 

Već više od 100 godina prenosi dobar glas porečkog vinarstva. Tradicionalno se proizvodi kao desertno vino. Ima 8% neprevrelog šećera i 16 vol% alkohola, a nježni miris ruže ostavlja u trajno sjećanje. Preporučuje se uz desertna jela servirano na temperaturi od 16 st C do 18 st C.