Vrsaranski amareti

SASTOJCI:

 

POSTUPAK: Lješnjake samljeti. U mljevene lješnjake dodati cijela jaja, šećer i vanilin šećer. Sve zajedno ručno pomiješati dok se ne smjesa ne sjedini. Nakon toga formirati kuglice iste veličine. Stavite ih na tepsiju obloženu papirom za pečenje i pecite u pećnici 10 - 15 minuta na 180 ° C.

* tajna amareta je mljevenje lješnjaka u mlincu (ručnom) koji neće zagrijati lješnjake, te će oni zadržati svu svoju masnoću.

 

ZANIMLJIVOST: Donedavna su se na području Vrsara  prostirale mnogobrojne plantaže lješnjaka, te se zbog izobilja tog ploda u prošlosti vrsarski amareti izrađivati ​​od lješnjaka,za razliku od poznatijih talijanskih amareta čiji je glavni sastojak badem.

 

AUTOR:  Recept ispričale i jelo pripremile Nerina Štifanić i Karmen Pilat prema tradicionalnom receptu iz usmene predaje. Karmen Pilat je recept za amarete dobila je od gospođe Nerine Štifanić koja je ispekla amarete za njeno vjenčanje.  Karmen je dobiveni je recept prilagodila dodatkom šećera u prahu. Taj je recept  s vremenom postao najrasprostranjeniji recept za vrsarske amarete. 

Posebnost Vrsaranskih amareta je njihov glavni sastojak - lješnjak, dok se u ostalim dijelovima svijeta amaretti pripremaju od badema

Hrana 024
Viber Slika 2020 01 09 12 58 39 (1)

Otkrijte tajne Karmen i Marije u izradi amareta. Pogledajte video na linku ispod.

Saznajte više